Szijjártónak senki nem mond semmit a kitiltási botrányról

2014.11.23. 21:57 Módosítva: 2014.11.24. 07:04

Szijjártó Péter külügyminiszter az MTI szerint ATV műsorában újra elismételte, hogy kitiltási-ügyben egyszerűen nem tud semmit, ő személyesen Vida Ildikó coming-outjáról is csak Japánban értesült, és hogy ha bárhol lenne bármi korrupció, akkor "senkinek ne legyen kétsége" hogy a magyar kormány azt jól kivizsgálná. Azt mondta, az ügyben kizárólag a sajtóból tájékozódik, ugyanis továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, kiket és miért tiltott ki az Egyesült Államok.

"A higgadtság és a nyugalom a legfontosabb kifejezések" ebben a kérdésen – mondta, és azt is, hogy nem léteznek megoldhatatlan problémák a két ország között. Egy újdonságot mondott, miszerint ő Polt Péterben bízik, aki az amerikai kollégájától próbálja megtudni, hogy ki ellen mennyi bizonyíték lehet. 

Az ügyészség egyébként úgy érzi, hogy egyáltalán nem kell megvizsgálnia Vida Ildikót, noha csináltak egy gyors "általános iratvizsgálatot" valamiről, ahol nem találtak semmi különöset.

A negatív vélemények következménye

Emellett Szijjártó elmondta azt az elméletét is, hogy az amerikai kormányzati titkosszolgálati vezetők nyilatkozataikban hosszú évek óta negatív véleményt fogalmaztak meg számos magyar parlamenti, kormányzati döntésről és ennek a folyamatnak a részeként hozták meg azt a döntést, amely hat magyar állampolgár kitiltásával jár "Ne akarják inkorrekt módon azt a képzetet előteremteni, hogy valakinek az alkalmatlansága miatt ide váratlanul beütött volna a krach" - szólította fel a krachképzet-képzés ellen az USA-t Szijjártó Péter.

Azért a külügyminiszter megnyugtatott mindenkit, hogy ez azért nem olyan komoly, ő nem tud Magyarországgal szembeni amerikai titkosszolgálati offenzíváról.

Csomó alkalmazottja lett, és arányaiban nagyon kevés focizik közülük vele egy csapatban

Szijjártót Pétert kérdezték azokról a sajtóértesülésekről is, amelyek szerint több korábbi futsalos csapattársa is munkát kapott a tárcájánál, ahol ezzel egy időben eddig több mint száz alkalmazottat bocsátottak el. Válaszában azt mondta, a külügyminisztériumban soha nem veszik figyelembe a szabadidős tevékenységet, kizárólag a munkavégzés alapján értékelik a munkatársakat. "Ez mindkét irányban igaz" - válaszolta arra a kérdésre, hogy "csapattársakból lettek kollégák, vagy kollégákból lettek csapattársak". Példaként említette kabinetjének koordinátorát, akit tizennégy éve ismer, és még a Fidelitasban kezdtek együtt dolgozni, majd két évig közösen is futsaloztak. "Rá azt mondani, hogy azért van mellettem, mert futsalos, nézze, az annyira nevetséges!" - fogalmazott SzijjártóPéter, aki megjegyezte, minisztériuma több mint nyolcszáz alkalmazottjából jelenleg ketten futsaloznak.

Jókat hall a tisztogatásról

A minisztériumi elbocsátásokkal összefüggésben elmondta még, ennek hatására különböző diplomatáktól olyan visszajelzéseket hall, hogy "végre operatívan tudják tartani a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, végre van a dolgoknak utánkövetése, végre gyorsan reagálunk".