750 milliós követelése van Giró-Szász Andrásnak

2014.11.24. 11:43
Eladta, visszavette, majd a napokban újra eladta üzletrészét Giró-Szász András tanácsadó cégében, így a számos kormányzati szerződéssel rendelkező Strategopolis Kft. jelenleg 750 millió forinttal tartozik neki. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn megjelent vagyonnyilatkozata szerint eladta Normafánál lévő házát, ezért a céges pénztől függetlenül is van 140 milliós megtakarítása. És van egy 25-30 milliós jachtja is.

Giró-Szász András november 4. óta államtitkár, Orbán Viktor javaslatára ő vezeti, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságot.

A korábbi kormányszóvivő hétfőn tette közzé első vagyonnyilatkozatát, amiből kiderül, hogy ő is beletartozik a kormányzat leggazdagabbjainak szűk klubjába.

jacht
Fotó: elektromosyacht.hu

A vagyonnyilatkozat szerint vagyonának legértékesebb része a 2006-ban alapított stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cég, a Strategopolis Kft. volt. A cégbeli részesedését 2011-ben, miután kormányszóvivő lett, eladta, majd amikor az áprilisi választásokat követően a Hír TV-s Kurucz Éva váltotta a poszton, visszavásárolta a korábbinál kisebb, 61 százalékos többségi tulajdonrészét. Ám novemberre újra változott a helyzet, ezért ismét kivált a kft.-ből.

Giró-Szász az Index kérdésére azt mondta, hogy a 750 millió forint a tulajdonrészből és a még ki nem fizetett osztalékból jön össze. A Strategopolis azt vállalta, hogy két év alatt kifizeti az összeget.

A cégadatok szerint a Strategopolis éppen májusban költözött el a Századvég Gazdaságkutatóval közös óbudai székhelyéről a Lánchíd pesti lábánál lévő Széchenyi térre, a Roosevelt irodaházba. Megengedhette magának váltást, ugyanis nagyon jó évet zárt 2013-ban. A nettó árbevétele 433 millió forintra nőtt az előző évi 281,8 millióról. A tavalyi 127 milliós, míg a tavalyelőtti közel 43 milliós adózott eredményt kifizették osztalékként a tulajdonosoknak, amiből 63,9 millió jutott Bódi Gábor Imrének és 63,1 millió Molnár Norbertnek, a cég másik két társtulajdonosának.

A tanácsadó cég kiváló üzletei többször felkeltették már a sajtó figyelmét. Épp a választások után derült ki, hogy a Fidesz két imázsmonitoring-tanulmányt készíttetett a Strategopolisszal a frakció számára 9,8 millió forintért. Itt 98 ezer forintot kaptak minden egyes oldalért. A cég januártól évi nettó 42 millió forintért készít híreket MTVA-nak, amit magánrádióknak értékesítenek. Az MTVA későbbi közleménye szerint a Strategopolis nem gyártja a híreket, hanem válogat az MTI-ben kiadott hírekből, és ezt a válogatott anyagot értékesíti a 27 országos rádióállomásnak.

Giró-Szász Andrásnak vagyonnyilatkozata szerint 93 milliós takarékbetéte is van, és 47 milliós biztosítása. Az államtitkár ezt azzal magyarázta, hogy 10 évig dolgozott a piacon, és eladta Normafánál lévő házát is. Az államtitkár újabban egy 120 négyzetméteres bérelt lakásban él a XII. kerületben. Emellett van egy ½-es tulajdonrésze egy 42 négyzetméteres budai lakásban, valamint van egy 200 négyzetméteres balatoni nyaralója. Bevallása szerint Giró-Szász András rendelkezik egy WIA 345 típusú elektromos jachttal. Ilyen vízi járműveket mostanában 25-35 millió forintért lehet találni a piacon.

Az államtitkár újabban Range Rovert is bérel magának, amihez 200 ezer forintos havi benzintérítést kap az államtól.

A kiadási oldalon sem kis összeg szerepel. Az államtitkárnak 50 milliós tartozása is van, családi kölcsönből kifolyólag.

Giró-Szász vagyonbevallásából kiderül, hogy egy új cégnek, a Safe Port Projekt Kft.-nek 20 százalékos tulajdonosa. Az ingatlankezelési tevékenységre létrehozott kft.-t Serfőző Péter irányítja.