A nők egyetlen feladata az anyaság, vélte a török miniszterelnök

2014.11.24. 18:36

A török államfő elutasította és "természetellenesnek" nevezte hétfőn a nők és a férfiak teljes körű egyenjogúságát, valamint élesen bírálta a feministákat, amiért azok szerinte elutasítják az anyaságot.

"Vallásunk (az iszlám) egyetlen helyet jelölt ki a nők számára (a társadalomban): az anyaságot"

- mondta Recep Tayyip Erdogan egy isztambuli konferencián, amelyet a nők és a jog témájában rendeztek.

"Bizonyos emberek meg tudják ezt érteni, míg mások nem. Önök ezt nem tudják elmagyarázni a feministáknak, mert ők nem fogadják el az anyaság eszméjét".

A török államfő szerint a férfiakat és a nőket nem lehet azonos módon kezelni, mivel az az emberi természetnek ellentmondana.

Erdoganezzel kapcsolatban példaként említette a munka világát. "A nőkkel nem lehet ugyanazt a munkát elvégeztetni, mint a férfiakkal, ahogy az a múltban, a kommunista rezsimek idején megszokott volt" - mondta. A terhes és a szoptatós nők nem dolgozhatnak ugyanolyan körülmények között, mint a férfiak - jegyezte meg Erdogan.

Az erőszak ellen is felszólalt

A török államfő kitért arra is, hogy a nők elleni erőszak elfogadhatatlan és az iszlám szabályait sérti.

Törökországban majdnem naponta megöl egy nőt a férje, az élettársa vagy valamelyik rokona. Egy török női egyesület vizsgálata szerint az utóbbi időben jelentősen nőtt a családon belüli erőszakos cselekmények száma: idén már 260 nőt gyilkoltak meg, míg tavaly egész évben 214-et.

Erdogant 11 éven át tartó miniszterelnöksége alatt rendszeresen azzal vádolták, hogy iszlamizálni akarja a társadalmat, ennek részeként pedig a nők jogainak megnyirbálására törekszik.

A politikus, aki augusztus óta államfő, korábban számos alkalommal feldühítette a török feminista mozgalmakat azzal, hogy megpróbálta - eddig sikertelenül - korlátozni a nők abortuszhoz való jogát, és azt javasolta a nőknek, hogy legalább három gyermeket szüljenek.  • Hírek
  • Hírek