Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Tényleg elbukhatja a Fidesz a kétharmadot? Igen, és megmagyarázzuk, miért!

2014.11.24. 11:00 Módosítva: 2014.11.24. 11:27
Újpesten vasárnap a szocialisták győztek, és ha a veszprémi időközi választást is az ellenzék nyeri, oda a Fidesz kétharmada. Egy kicsit most számolunk, hogy miért is. Egyetlen képviselői helyen múlik a szuperhatalom.

Az áprilisi parlamenti választás után a 199 képviselőből még 133 kormánypárti volt (66,8%), tehát a Fidesznek épp hogy adott volt a kétharmados többsége.

Csakhogy időközben a helyzet változott. A zóta egy képviselő, az Újpestről bekerült szocialista Kiss Péter meghalt, a Veszprémből beszavazott fideszes Navracsics Tibor pedig EU-biztossá választása után lemondott, így 197-re csökkent a képviselők száma.

A 197-ből azonban 132 még mindig kormánypárti, tehát továbbra is megmaradt a kétharmados többség (67%).

A most vasárnap tartott újpesti időközi választáson az MSZP jelöltje nyert, tehát ezek után 198 képviselőből csak 132 lesz kormánypárti (66,7%), amivel még mindig éppen hogy elérik a kétharmadot.

Következik azonban még egy időközi választás februárban, méghozzá Veszprémben: ha esetleg azt is az ellenzék jelöltje nyeri, akkor a 199-ből már csak 132 lesz kormánypárti, azaz a Fidesz egy fővel bukja a kétharmadot (a Fidesz-KDNP-sek aránya 66,3%-ra csökkenne). 

Éppen ezért önmagában az MSZP újpesti sikere egyelőre még nem jelent semmit, hiszen a hagyományosan inkább balos Újpesten áprilisban is a szocialista jelölt, Kiss Péter nyert, az erősen jobboldali Veszprémben viszont a Fidesz jelöltje, Navracsics Tibor, méghozzá nagy többséggel. 

Győzhet-e az ellenzék a jobbos fellegvárnak tartott Veszprémben?  • Vennék
  • Bankszámla