Kígyózott a vádlottak sora az évtized nyelvvizsgaperén, még a Barátok közt Hoffer Misije is vádlott

2014.11.25. 12:21 Módosítva: 2014.11.25. 13:10

A Budapest Környéki Törvényszék legnagyobb tárgyalótermének máskor a hallgatóságot váró padjait a vádlottak és ügyvédeik töltötték meg kedd reggel, amikor a Monori Járásbíróság elkezdte tárgyalni a nyelvvizsgabotrányt. Az ügyészség első körben 41 ember ellen emelt vádat a korrupciós ügyben, amelynek eredetileg ezer gyanúsítottja volt.

A vád szerint tíz éven át működött a nyelvvizsgák korrupciós megszerzésére szakosodott bűnszervezet, és átlagosan havi harmincan vettek maguknak valós tudás nélkül angol vagy német nyelvvizsgát a vizsgáztatók megvesztegetésével, a feladatok előre megszerzésével. Az ügyészség szerint az összegek változtak, de jellemzően legtöbbször 100-200 ezer forintos tételekről volt szó.

Az egyik módszer a vád szerint az volt, hogy a fizető vizsgázókat összehívták a vizsga napjának hajnalán, ahol átadták nekik a megoldásokat (a fogalmazásos feladatoknál személyre szabottat). Máskor emailben küldték el ezeket. A szóbelin még egyszerűbb volt, ott egyszerűen csak felpontozták a jelölteket a lefizetett vizsgáztatók. A vesztegetési összeget két részletben kellett átadni, az egyiket a jelentkezéskor, a másikat a vizsga napján. A vizsgázók és a vizsgáztatók a vesztegetéskor közvetlenül nem érintkeztek, a pénzt a kialakult közvetítői kör kezelte. Azok a vizsgázók, akik másnak is ajánlották a rendszert, jutalékot kaphattak, állítja a vád.



A keddi tárgyalásra a 41 vádlott közül csak 4-en nem jöttek el. A többiek a terem bejárata előtt hosszú sorba rendeződtek. A dolgokat gyorsítandó kivételesen már belépés előtt ellenőrizte a bíróság, valóban az érintettek jöttek-e el személyesen. A terembe végül rajtuk és ügyvédeiken kívül már alig fértek el néhányan, a nem kamerával dolgozó újságírók külön teremből követhették a tárgyalást.

A hiányzó vádlottak közül volt, aki fekvőbeteg, volt, aki külföldön él, de volt olyan is, a 27. rendű vádlott, egy ma is aktív rendőr az V. kerületben, aki egyszerűen nem volt hajlandó átvenni az idézést. „Ennek természetesen következményei lesznek” – mondta a bíró, Szegedi Gyöngyvér.

A tárgyalás legelején kiderült, hogy a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség még ma újabb 76 ember ellen fog vádat emelni, az ügyeket egyesíteni fogják. Az első körös 41 vádlott közül 6 fegyveres testület tagja, de a 76 új ember közül már 40-en rendőrök vagy volt rendőrök, 10-en pénzügyőrök, 2-en tűzoltók és van 1 bv.-dolgozó is.

A 41 vádlott között ismert ember is van: a 39. rendű vádlott Halász Gábor, akit a Barátok közt Hoffer Misijéként ismert meg az ország, később pedig kiskutasi polgármestere lett. Neki a védője nem jött el a keddi tárgyalásra, ezért a vádiratból a rá vonatkozó részt egyelőre nem lehetett felolvasni.

Az első tárgyalási napok várhatóan a rengeteg szereplő és a tízéves időtartam miatt szövevényes, hosszú vádirat ismertetésével fognak telni.