Veszprémiek, vilonyaiak! Megvan, mikor szavazhatnak Simicskára!

2014.11.27. 18:50

A Nemzeti Választási Bizottság hivatalosan is kitűzte a veszprémi időközi választás napját: ahogy azt eddig is lehetett sejteni, 2015. február 22-én szavazhatnak Navracsics Tibor utódjáról. A volt igazságügy-minisztert november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, ezért - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. És mivel egyéni körzetben jutott mandátumhoz, ezért utódjáról a választók fognak dönteni.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre kell kitűzni, azaz ebben az esetben február 22-e volt az utolsó dátum, amire ki lehetett írni a választást. A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat pedig január 5-től kezdhetik gyűjteni a jelöltségre pályázók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál. Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, átjelentkezést pedig február 20-ig lehet kérni.

Bár a választásig még van vagy három hónap, máris több izgalom van körülötte, mint a három 2014-es választáson összesen: