Oszama lehet Magyarország nagykövete

2014.11.27. 14:22
Unortodox személyi döntésre készül a Külgazdasági és Külügyminisztérium: Magyarországon merőben szokatlan módon arab származású üzletemberre bízzák nagykövetségünk vezetését.

Az Index információi szerint Oszama Naffa, jordániai származású üzletember lehet Magyarország új nagykövete az Egyesült Arab Emírségekben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium idő előtt hazarendelte az eddigi nagykövetet, Jancsi Zoltánt, aki korábban biztonsági és informatikai osztályvezető volt a külügynél. A minisztérium kérdésünkre kitérő választ adott, és a választás okát firtató kérdésünkre azt írták, hogy 

a tárca a misszióvezetők kiválasztásának eljárását nem a nyilvánosság előtt folytatja le.

Oszama Naffa az elmúlt években az állami külkereskedelemben dolgozott, ő töltötte be a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél az arab világ igazgatója posztot. A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-t honlapja szerint azzal a céllal hozták létre, hogy új piacokat, új lehetőségeket nyisson meg a magyar vállalkozások előtt. Ez a cég fogja össze a keleti nyitás pilléreit, a magyar kereskedőházakat. Eddig 19 országban, köztük Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Oroszországban, valamint az Egyesült Arab Emírségekben és Jordániában is nyílt kereskedőház.