Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ipari mennyiségben termelték a marihuánát a vietnamiak

2014.11.28. 10:24

Jogerősen 15 év és 5 év 2 hónap közötti szabadságvesztéssel sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla pénteken azt a 14 vietnami és egy magyar állampolgárt, akik ipari mennyiségben állítottak elő marihuánát, írja az MTI.

A táblabíróság társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az ítélet szerint a szökésben lévő elsőrendű vádlott 2008 júniusától 2009 februárjáig legalább kilenc budapesti és érdi házat, egy csömöri műhelyt és egy győri sportcsarnokot vett bérbe, hogy az ingatlanokban marihuána-ültetvényeket alakítson ki.

A vádlottak és társaik az ültetvényeken nagykereskedelmi mennyiségű – esetenként több száz kiló - marihuánát állítottak elő, a szakszerű növényápoláshoz még Prágából is hívtak szakembereket. A győri sportcsarnokban például 400 négyzetméteren 1100 kendernövényt neveltek. Az ültetvénynek csaknem 250 darab 600 wattos izzó biztosította a meleget. A termesztéshez használt áram egy részét lopták, emellett több ingatlanban - a termesztéshez szükséges átalakítások miatt - jelentős kárt okoztak.

A táblabíróság több vádlott esetében megváltoztatta a bűncselekmények jogi minősítését, egy vádlott esetében pedig 5 év 2 hónapról, 5 év 6 hónapra súlyosította az első fokon kiszabott büntetést. Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, bár a vádlottak összehangoltan dolgoztak, a bűnszervezetben elkövetés minden kritériuma nem állapítható meg.