Lenkovics Barnabás lesz az AB új elnöke

2014.11.28. 14:58

Hétfőn dönt az Országgyűlés, hogy ki kövesse az Alkotmánybíróság élén a testület februárban távozó elnökét, Paczolay Pétert. Az Index több forrásból úgy értesült, hogy az eddig is esélyesnek tekintett Lenkovics Barnabás lesz a jelölt, a hírt később az MTI-nek az Országgyűlés sajtófőnöke is megerősítette.

Az ügy érdekessége, hogy az AB elnökének jelölési folyamata a pártok által jelölt alkotmánybírókéhez képest szabályozatlan. Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke korábban az MTI-nek azt mondta, az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. Mivel az AB-elnöki poszt ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga.

A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek – közölte Gulyás. A döntéshez az összes képviselő szavazatának kétharmada szükséges, Lenkovicsot már hétfőn megválaszthatják.

Lenkovics Barnabás alkotmánybírói mandátuma azonban 2016 tavaszán lejár, és annak meghosszabbítása is kétharmados döntést igényel. A 2015 elején esedékes veszprémi időközi választásnak tehát ez is a tétje lehet: ha nem választják újra, ő lehet az AB legrövidebb ideig hivatalban maradó elnöke.

Paczolay alkotmánybírói posztjára csak később állíthatnak jelöltet a pártok, az Index információ szerint viszont eldöntött tény, hogy a volt elnök nem csak az elnöki posztról, hanem az AB-tól is távozik.