Pokorni: Ez az urizálás korábban elment, most nem fér bele

VAN8389
2014.11.29. 20:57

Az amerikai korrupciós vádak miatt már nem fér bele, hogy egyes kormánypárti politikusok drága utazásokra menjenek, vagy sokmilliós házat építsenek, mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Hírtévé P8 című műsorban. Azt mondta, önkorlátozást és visszafogottságot vár el képviselőtársaitól.

„Ezek a kisebb-nagyobb ügyek, hogy ki milyen órát hord, ki hova jár pihenni vagy nyaralni, vagy hogy kinek mekkora a háza, ezek nyilván az elmúlt években is tudottak voltak, de nem érdekelt senkit. Nem kötődött össze ez a korrupció vádjával. Az Amerikai Egyesült Államok kitiltása óta viszont egy ilyen metszetbe rendeződik újra ez a sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tény" - mondta.

Szerinte a páncéljukon ütött egy rést az Egyesült Államok, egy kis lyukat, de azon folyik be a víz. És ezt a vizet kell most megszüntetni. "Nincsenek ilyen urizáló életvitelek, illetve nem szabad, mert nem engedheti meg magának egy felelős kormánytag, vezető politikus sem ezt a fajta urizálást, ami lehet, hogy korábban elment” – mondta Pokorni.

Beszélt a közoktatás átalakításáról is. Szerinte attól, hogy több pénz van a költségvetésben, lehet, hogy kevesebbre elég. Azt mondta, hogy gyakran hall olyan mondatokat manapság, hogy az érettségi nem jó semmire, és többet ér, ha valaki szakmát tanul. De a magyar állampolgárok az elmúlt 20 évben döntöttek, az érettségit választották. Olyan helyre íratják a szülők a gyerekeiket, ami érettségit ad. Szerinte nem az a feladat, hogy a középosztály gyerekeit szakmunkásképzőbe dugjuk, hanem hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket, a cigánygyerekeket felemeljük a szakképzésbe.

Pokorni szerint jó lenne, ha nyolc osztály helyett kilenc lenne, az idő ugyanis egy jelentős korlátot állít a tanárok elé. Hiába adottak a korszerű oktatási elméletek, a szűkös idő miatt sokan végül mégis a frontális technikákat választják. Úgy vélte, lehetne javítani a tanárképzés minőségén is, de nem ez az egyetlen feltétele az eredményesebb oktatási rendszernek.

A Fidesz alelönöke beszélt Vitézy Dávid eltávolításáról is, és a BKK átszervezéséről. Azt mondta, Vitézyt nagyon tehetséges szakembernek tartja elvitathatatlan érdemekkel, de Tarlós Istvánnak joga van megválogatni, hogy kivel szeretne együtt dolgozni.