A volt bajor kormányfő védelmébe vette Orbánt

2014.11.30. 22:30 Módosítva: 2014.11.30. 22:48

Orbán Viktor "nagyon következetesen cselekvő ember, aki céljait a saját útját járva igyekszik elérni". Nem fogadja el, hogy egy szabadon választott kormányt és egy országot, amelynek kormányát szabadon választották, általánosított vádakkal illessék, ezt mondta a közmédia Vendégségben Németország című műsorában sugárzott interjúban Edmund Stoiber volt bajor tartományi miniszterelnök.

Az MTI szerint a keresztényszociális politikus azt mondta: a németek nagyon hálásak a magyaroknak, mert óriási veszélyt vállaltak azzal, hogy kiengedték a határon az NDK-s menekülteket. Ezzel Magyarország letette az alapját Európa egysége megteremtésének. Stoiber szerint fontos, hogy ne csak nagy országok jelentsék Európát, hanem a kisebbek is, és lényeges, hogy Brüsszelben Magyarország hangja is erős legyen.

Stoiber szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy a magyar nép jelenlegi vezetői voltak azok, akik annak idején aktív szerepet vállaltak a kommunizmus lebontásában, és "akik a kommunista rendszerre az első jelentős csapást mérték, most ennek az országnak a vezetői". Stoiber szerint nem kell mindennel egyetérteni, de a magyar-bajor kapcsolatok teherbírók, és kiállják a viharokat.

A műsorban Balog Zoltán humánminiszter felidézte: 1989-ben lelki gondozó volt jelen a csillebérci menekülttáborban, ahová több ezer NDK-s menekült érkezett, amikor a magyar kormány bejelentette, hogy elhagyhatják az országot, majd elment velük a határig. Mint mondta, már akkor úgy gondolta, hogy neki mindig a magyar-német barátságot kell szolgálnia, ami nem egyszerű, mert Magyarország kicsi, Németország pedig nagy ország. Ezért nagyon meg kell becsülni azokat a németeket, akik nem éreztetik, hogy az ő országuk nagyobb. Ilyen volt Helmut Kohl kancellár, aki egyenrangú partnerként tekintett Magyarországra, mondta Balog. A miniszter szerint a magyar-német együttműködésnek "hatalmas kultúrája" van, ezért csak az akadályokat kell lebontani, és akkor szinte magától működik.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselet-vezetője kijelentette: a közös célok számítanak, az országok csak együtt lehetnek erősek Európában, és minden ország fontos, kicsi és nagy egyaránt.