Pokorni: Életveszélyes, Jurassic Park-szerű a helyzet

PC010471
2014.12.01. 15:11 Módosítva: 2014.12.02. 04:56

A fák jegesedése miatt életveszélyessé váltak a budai hegyvidéki területek, és az utak hétfőn, és kedd reggel is veszélyes lehet a helyzet. A XII. kerületben, különösen a Normafánál, katasztrófahelyzet alakult ki a példátlan időjárási körülmények miatt.

A budai hegyvidéki területek veszélyeiről beszélt Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere este az InfoRádiónak. „A hatalmas fák ágyúdörejszerű robajjal szakadnak vagy dőlnek ki, nem egy helyen elektromos vezetéket is rántanak magukkal, tehát valóban Jurassic Park-szerű szituáció van egy-egy utcában" – mondta.

Az Eötvös utcát csak ideiglenesen nyitották meg, de nem garantálják, hogy egész éjjel nyitva lesz. Mindenkit arra kérnek, hogy gyalog ne menjenek fel, mert a lezuhanó faágak veszélyesek lehetnek.

Munkatársunk este a helyszínnél járt, mint mondta, komplett fák dőltek ki, de a többiről is ágak hiányoznak, leszakadtak felsővezetékek, egyes szakaszokon nincs közvilágítás. Láthatóan több száz kilogrammnyi jég nyomja a fákat, az esti ködben ráadásul alig másfél méteres látótávolsággal kellett számolni.

Estére az erdészet szakemberei és a tűzoltók levágták a nagyobb ágakat, így megnyitották a Eötvös utcát, a lakókat tízes konvojokban kísérték az ónos eső miatt veszélyessé vált útszakaszon. A fogaskerekű svábhegyi megállójától a síházig lehetett menni. Akik gyalog akarnak átmjutni, azoknak az önkormányzat kisbuszt biztosított. A Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok kedd reggelig teljesen lezárták.

A korábban a Konkoly-Thege Miklós úton a Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) ragadt dolgozók a XI. kerület felé távozhattak, az óvodásokat, iskolásokat pedig szüleik, illetve az önkormányzat kisbusza hozta le a magasabban fekvő területről.

Pokorni azt kérte, hogy a Normafa környékén senki ne hagyja el otthonát éjszaka, mert a fagy és a folyamatos eső miatt tovább nő a fákra nehezedő súly. Mint mondta, aki teheti, reggel se menjen munkába, és a környéken lévő óvodákba se vigyék be reggel a gyermekeket.

Éjszaka is lehetnek áramszünetek, ezek elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

Váczi János, a kerület alpolgármestere blogján azt írta,

Nagyon durva a helyzet a Normafánál, percenként dőlnek ki a fák, és szakadnak le az átfagyott vastag ágak.

Nem lehetett átmenni

  • A BKK honlapja szerint a  környéken tömegközlekedés is akadozik, a 21-es és a 21A jelzésű autóbusz átmenetileg csak a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy között, biztonsági okokból nem közlekedik a libegő, illetve a Gyermekvasút.
  • A Svábhegyi fogaskerekű megállótól kocsival már nem lehet feljutni a hegyre. Gyalog is csak addig engedték fel az embereket, amíg besötétedik.
  • A 60-as villamos, vagyis a fogaskerekű rövidített útvonalon közlekedik, a Városmajor és az Adonis utca között.
  • A gödöllői, H8-as HÉV szintén rövidített útvonalon jár, az Örs vezér tere és Kerepes között. Gödöllő és Kerepes között az utasokat HÉV-pótló busz viszi, az azonban a 3-as úton egy kidőlt fa miatt nem tud bemenni Mogyoródra.

Több részt is érintett

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a fákra fagyott eső miatt jelentős forgalmi akadály alakult ki Budapesten a II., a III. és a XII. kerületben, a budai hegyvidéki körzetekben több szakaszon. Tűzoltók reggel óta dolgoztak a Budakeszi úton, valamint Nagykovácsiban is. A Szépvölgyi, a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi és az Őzike utakon, valamint a Selyemakác utcában egy-egy útszakaszt ideiglenesen szintén le kellett zárni.

Az egyik szállodából 38, ott rekedt külföldi gyermeket hoztak ki a tűzoltók. Több mint tíz helyszínen ötven tűzoltó távolította el motoros fűrésszel és kézi szerszámokkal a jeges fákat, faágakat, de folyamatosan vastagodik a fákon a jégréteg, így továbbra is törnek, emiatt nagy a balesetveszély.

A környéken lakik?

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra hétfőn kora délutánig 700 jelzés érkezett a kritikus területről. A katasztrófavédelem szóvivője, Kisdi Máté azt mondta, hogy azoknak, akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott.

Budapesten is elsőfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt.