Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pokorni: Életveszélyes, Jurassic Park-szerű a helyzet

PC010471
2014.12.01. 15:11 Módosítva: 2014-12-02 04:56:04

A fák jegesedése miatt életveszélyessé váltak a budai hegyvidéki területek, és az utak hétfőn, és kedd reggel is veszélyes lehet a helyzet. A XII. kerületben, különösen a Normafánál, katasztrófahelyzet alakult ki a példátlan időjárási körülmények miatt.

A budai hegyvidéki területek veszélyeiről beszélt Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere este az InfoRádiónak. „A hatalmas fák ágyúdörejszerű robajjal szakadnak vagy dőlnek ki, nem egy helyen elektromos vezetéket is rántanak magukkal, tehát valóban Jurassic Park-szerű szituáció van egy-egy utcában" – mondta.

Az Eötvös utcát csak ideiglenesen nyitották meg, de nem garantálják, hogy egész éjjel nyitva lesz. Mindenkit arra kérnek, hogy gyalog ne menjenek fel, mert a lezuhanó faágak veszélyesek lehetnek.

Munkatársunk este a helyszínnél járt, mint mondta, komplett fák dőltek ki, de a többiről is ágak hiányoznak, leszakadtak felsővezetékek, egyes szakaszokon nincs közvilágítás. Láthatóan több száz kilogrammnyi jég nyomja a fákat, az esti ködben ráadásul alig másfél méteres látótávolsággal kellett számolni.

Estére az erdészet szakemberei és a tűzoltók levágták a nagyobb ágakat, így megnyitották a Eötvös utcát, a lakókat tízes konvojokban kísérték az ónos eső miatt veszélyessé vált útszakaszon. A fogaskerekű svábhegyi megállójától a síházig lehetett menni. Akik gyalog akarnak átmjutni, azoknak az önkormányzat kisbuszt biztosított. A Budakeszi út Árnyas úttól felfelé vezető szakaszát a hatóságok kedd reggelig teljesen lezárták.

A korábban a Konkoly-Thege Miklós úton a Központi Fizikai Kutatóintézetben (KFKI) ragadt dolgozók a XI. kerület felé távozhattak, az óvodásokat, iskolásokat pedig szüleik, illetve az önkormányzat kisbusza hozta le a magasabban fekvő területről.

Pokorni azt kérte, hogy a Normafa környékén senki ne hagyja el otthonát éjszaka, mert a fagy és a folyamatos eső miatt tovább nő a fákra nehezedő súly. Mint mondta, aki teheti, reggel se menjen munkába, és a környéken lévő óvodákba se vigyék be reggel a gyermekeket.

Éjszaka is lehetnek áramszünetek, ezek elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

Váczi János, a kerület alpolgármestere blogján azt írta,

Nagyon durva a helyzet a Normafánál, percenként dőlnek ki a fák, és szakadnak le az átfagyott vastag ágak.

Nem lehetett átmenni

  • A BKK honlapja szerint a  környéken tömegközlekedés is akadozik, a 21-es és a 21A jelzésű autóbusz átmenetileg csak a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy között, biztonsági okokból nem közlekedik a libegő, illetve a Gyermekvasút.
  • A Svábhegyi fogaskerekű megállótól kocsival már nem lehet feljutni a hegyre. Gyalog is csak addig engedték fel az embereket, amíg besötétedik.
  • A 60-as villamos, vagyis a fogaskerekű rövidített útvonalon közlekedik, a Városmajor és az Adonis utca között.
  • A gödöllői, H8-as HÉV szintén rövidített útvonalon jár, az Örs vezér tere és Kerepes között. Gödöllő és Kerepes között az utasokat HÉV-pótló busz viszi, az azonban a 3-as úton egy kidőlt fa miatt nem tud bemenni Mogyoródra.

Több részt is érintett

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a fákra fagyott eső miatt jelentős forgalmi akadály alakult ki Budapesten a II., a III. és a XII. kerületben, a budai hegyvidéki körzetekben több szakaszon. Tűzoltók reggel óta dolgoztak a Budakeszi úton, valamint Nagykovácsiban is. A Szépvölgyi, a Csillagvölgyi, a Normafa, a Karthauzi és az Őzike utakon, valamint a Selyemakác utcában egy-egy útszakaszt ideiglenesen szintén le kellett zárni.

Az egyik szállodából 38, ott rekedt külföldi gyermeket hoztak ki a tűzoltók. Több mint tíz helyszínen ötven tűzoltó távolította el motoros fűrésszel és kézi szerszámokkal a jeges fákat, faágakat, de folyamatosan vastagodik a fákon a jégréteg, így továbbra is törnek, emiatt nagy a balesetveszély.

A környéken lakik?

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságra hétfőn kora délutánig 700 jelzés érkezett a kritikus területről. A katasztrófavédelem szóvivője, Kisdi Máté azt mondta, hogy azoknak, akik nem tudnak hazajutni, a fővárosi katasztrófavédelem az önkormányzattal közösen a XII. kerület Hollós út 5-ben, a Jókai Klubban befogadóhelyet nyitott.

Budapesten is elsőfokú riasztás van érvényben az ónos eső miatt.