Tiltott határátlépőket óvatosan szállítson

2014.12.01. 10:43

Az év lúzere lehet az a portugál sofőr, aki mikrobuszával árokba csúszott Mórahalom és Röszke között hétfő hajnalban. A férfi elmenekült a helyszínről, ami annak fényében érthető, hogy a busz 29 szíriai és afganisztáni tiltott határátlépővel volt megtömve. A balesetben senki sem sérült meg, a portugál sofőrt pedig a mórahalmi polgárőrök segítségével csakhamar elfogták – írta a Police.hu.

Bár a 29 illegális határátlépő csoportja nagynak tűnik, valójában csupán csepp a zöldhatáron át érkezők áradatában.

Csongrád megyében a hétvégén 912 határsértőt fogtak el.

Amerre nézünk migránsokba akadunk. Kora nyár óta az illegális határátlépők száma már eléri a napi száz főt Csongrád megyében – közölte a mórahalmi polgárőrség elnöke. Kovácsné Vadászi Erika szerint az általános gyakorlat az, hogy a járőröző polgárőrök iratokat kérnek a környéken felbukkanó, idegenül mozgó csoporttól. Papírjaik általában nincsenek, a polgárőrök ilyenkor értesítik a rendőrséget és a határrendészetet. 

„Sokszor nem is tudják, merre járnak,

örülnek, amikor megtudják, hogy már Magyarországra értek. Általában nagyon együttműködők, készségesen megvárják a rendőrség kiérkezését”

– mondta Vadászi. A polgárőrök együttműködése szoros a rendőrséggel és a határőrséggel, közös járőrözést is tartanak, amelyeken rendszeresen botlanak zöld határon átkelőkbe. Többnyire vezető nélkül jönnek, ezzel is magyarázható, hogy jóval kevesebb ember ellen indul eljárás embercsempészet miatt, mint amennyi Szerbia felől érkező csoport fennakad a határmenti járőrözéseken.