Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki tehet az önkormányzati lap elfogultságáról?

2014.12.02. 10:59
Közel 4 milliós bírságot kapott októberben az önkormányzati fenntartású Baja.hu, mert az újság az önkormányzati választás előtt kissé elvetette a sulykot, és többszöri felszólításra sem akart beszámolni a Fidesszel szemben induló civil szervezet jelöltjeiről, majd a választási bizottság elmarasztaló döntése után is negligálta a bajai egyesületet. A jogerős döntés után megtörtént a a belső vizsgálat, amely arra jutott, hogy az egyesület hibázott, rossz sajtóközleményt küldött közlésre.

A Baja.hu-t működtető önkormányzati cég felügyelőbizottsága szerint az újság munkatársai jóhiszeműen és felelősséggel jártak el, amikor nem jelentették meg a Fidesszel szemben induló Sikeres Bajáért Egyesület képviselőjelölt-állításáról szóló hírt az önkormányzati választás kampányában.

A lapból kimaradt beszámoló miatt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október elején 3,8 millió forintos bírságot szabott ki a kiadóra, az önkormányzati tulajdonú Baja Marketing Kft.-re, mert az internetes újság a területi választási bizottság korábbi határozata ellenére sem számolt be a helyi ellenzéki szervezet sajtótájékoztatójáról. Az NVB szerint a lap elvesztette a kötelező és elvárt semlegességét, és a kampány alatt végig akadályozta az egyesületről szóló híradások megjelenését.

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság korábban, szeptember 20-án azt állapította meg, hogy az oldal kiadója megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség – a választási törvényben megfogalmazott – elvét, mert az augusztus 28. és szeptember 11. közötti az időszakban semmilyen formában nem biztosított megjelenési lehetőséget a Sikeres Bajáért Egyesület jelölőszervezet számára a Baja.hu-n. A büntetésről szóló határozatot októberben a Kúria is helyben hagyta.

baja

A választáson végül a Fidesz győzött, az egyesületből pedig hárman kerültek a testületbe. Az egyesület frakcióvezetője a napokban levélben kért tájékoztatást a polgármestertől, hogy a büntetés jogerőre emelkedése óta eltelt több mint egy hónapban kivizsgálták-e, ki a felelős a politikailag elfogult szerkesztésért.

A válaszból kiderült, hogy a Baja Marketing Kft. felügyelőbizottsága már egy hónapja túlesett a vizsgálaton. Az alapos eljárás jegyében meghallgatták az önkormányzat weboldalával közös internetes lap ügyvezetőjét és szerkesztőjét, és megállapították, hogy nem hibáztak, a történtek miatt nem lehet elmarasztalni őket.

A felügyelőbizottság szerint éppen a panasztevő, az egyesület hibázott, mert olyan sajtóközleményt akartak megjelentetni, amely „nem volt hiteles”, „nem lehetett eldönteni, hogy valóban megrendezett sajtótájékoztatóról készült-e”. Az egyesület abban is hibázott, hogy nem a valasztas@bajamarketing.hu email címre küldte, amit küldött.

A folytatólagos jogsértésért elmeszelt lap vizsgálatában a legérdekesebb magyarázat viszont az volt, hogy a kiadó mindenben eleget tett a választási bizottság határozatának, az ugyanis „a jogsértéstől nem tiltotta el” a kft.-t.