Árpád
-2 °C
4 °C

Budapesten több utat teljesen lezártak

2014.12.02. 07:09

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján.

DSC 0287
Fotó: Nesztinger Szilárd / Gennaro Iskola

A közlemény szerint a XII. kerületben a következő utak vannak lezárva

 • az Eötvös út a Karthauzi utcánál, 
 • a Tündér utca a Hableány utcánál, 
 • a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, 
 • az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, 
 • a Budakeszi út az Árnyas utcánál,
 • a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, 
 • a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál,
 • továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, 
 • a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, 
 • a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. 
 • A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az MTV-nek azt mondta kedd reggel, hogy bár a helyzet folyamatosan javul, azt kéri, hogy a Normafa környékén lakók közül, aki teheti, reggel ne menjen munkába, és a környéken lévő óvodákba se vigyék be reggel a gyermekeket. A XII. kerületi éjszakai Jurassic Park-szerű a helyzetről ebben a cikkünkben olvashat.

Az országos helyzetről és útlezárásokról ebben a cikkünkben olvashat.

Nem jár a fogaskerekű, a Normafára nem megy busz

A BKK kedd reggel közölte, hogy a tegnapi ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, Normafa, Nagykovácsi felé vezető utakon), illetve a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. 

A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a H8-as hév és a 60-as járat (fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza.

Kedd reggel a következő változásokra kell számítani:

 • A H8-as hév rövidített útvonalon, az Örs vezér tere M+H és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között hévpótló autóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a hévpótló busz a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel. A hévpótló busz Mogyoródra továbbra sem tud betérni.
 • A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy út között jár, innen tovább a Normafáig jelenleg nem tudják biztosítani a közösségi közlekedést.
 • A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.
 • A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár.
 • A 60-as járat (fogaskerekű) jelenleg nem közlekedik.

6372 helyen nem volt áram

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet. 

A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai épületben pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták. A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe. 

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?