Budapesten több utat teljesen lezártak

2014.12.02. 07:09

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján.

DSC 0287
Fotó: Nesztinger Szilárd / Gennaro Iskola

A közlemény szerint a XII. kerületben a következő utak vannak lezárva

  • az Eötvös út a Karthauzi utcánál, 
  • a Tündér utca a Hableány utcánál, 
  • a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, 
  • az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, 
  • a Budakeszi út az Árnyas utcánál,
  • a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, 
  • a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál,
  • továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, 
  • a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, 
  • a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok. 
  • A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az MTV-nek azt mondta kedd reggel, hogy bár a helyzet folyamatosan javul, azt kéri, hogy a Normafa környékén lakók közül, aki teheti, reggel ne menjen munkába, és a környéken lévő óvodákba se vigyék be reggel a gyermekeket. A XII. kerületi éjszakai Jurassic Park-szerű a helyzetről ebben a cikkünkben olvashat.

Az országos helyzetről és útlezárásokról ebben a cikkünkben olvashat.

Nem jár a fogaskerekű, a Normafára nem megy busz

A BKK kedd reggel közölte, hogy a tegnapi ónos eső megnehezítette, helyenként megbénította a közlekedést a főváros hegyvidéki szakaszain (a Budakeszi, Normafa, Nagykovácsi felé vezető utakon), illetve a külső kerületekben, továbbá a 3-as úton. 

A legtöbb gondot az út menti fákra fagyott csapadék és az emiatt letört ágak, kidőlt fák, továbbá a H8-as hév és a 60-as járat (fogaskerekű) esetében a felsővezetékre fagyott ónos eső okozza.

Kedd reggel a következő változásokra kell számítani:

  • A H8-as hév rövidített útvonalon, az Örs vezér tere M+H és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között hévpótló autóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a hévpótló busz a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel. A hévpótló busz Mogyoródra továbbra sem tud betérni.
  • A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér M és a Svábhegy út között jár, innen tovább a Normafáig jelenleg nem tudják biztosítani a közösségi közlekedést.
  • A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tér M végállomástól csak a Dénes utcáig, Budakeszi, Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.
  • A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár.
  • A 60-as járat (fogaskerekű) jelenleg nem közlekedik.

6372 helyen nem volt áram

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet. 

A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai épületben pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták. A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe. 

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoztak és dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.