Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy civil tüntető mögé áll a baloldal Veszprémben

2014.12.02. 11:37
Várhatóan Kész Zoltánt támogatja az MSZP, a DK és az Együtt is a veszprémi időközi választáson februárban. Kész, aki egykor a Fidesz tagja volt, most a veszprémi kormányellenes tüntetések fő szervezője lett.

Napok óta zajlanak a tárgyalások a baloldalon, ki legyen a baloldal jelöltje a február 22-i veszprémi időközi választáson. A baloldali pártok az Index értesülései szerint hajlandóak Kész Zoltánt támogatni, aki a civilek tüntetését szervezte ott pár héttel ezelőtt, és múlt héten jelentette be az indulását.

Az Indexnek több MSZP-s képviselő is azt mondta, hogy Gőgös Zoltán elnökhelyettes, Veszprém megyei elnök egyeztetett Kész Zoltánnal, és abban állapodtak meg, hogy Kész a szavazólapon maradhat független induló, ám a szórólapjain, kampányanyagain feltünteti az őt támogató pártok, így az MSZP logóját.

A baloldali pártok januári megállapodása szerint az összefogás még mindig érvényes, és a megegyezés szerint az MSZP jelölhet a posztra. Az MSZP vezetése ugyanakkor információnk szerint egyeztetett a baloldali pártokkal, akik szintén jelezték, hogy készek Készt támogatni. 

A DK kedd délelőtt már ki is adott erről egy közleményt.

A Demokratikus Koalíció elnöksége azt javasolja a DK tagjainak, szimpatizánsainak és minden demokratának, hogy támogassák Kész Zoltánt a veszprémi időközi országgyűlési választáson.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke a múlt héten azt mondta, hogy örömmel fogadta Kész Zoltánnak, a Polgári Platform civil szervezet vezetőjének a jelentkezését, aki egy „tisztességes helyi jelölt”. A Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt pedig hétfőn jelezte, hogy Készt támogatja. 

Nagy kérdés azonban, hogy a baloldali összefogásból kimaradó LMP támogatja-e Kész Zoltánt. Az Index úgy tudja, erről még zajlanak az egyeztetések.

De kicsoda Kész Zoltán?

Kész Zoltán angoltanár, a képesítését az ELTE angol szakán és a BME közoktatás-vezetői szakán szerezte, de tanult és tanított Amerikában is. Egy veszprémi katolikus gimnáziumban is dolgozott, korábban pedig a helyi tévénél volt sportriporter. A meglehetősen részletgazdag személyes honlapjára feltöltött referenciák szerint elsőrangú tanár, aki nagyon szeret via ferratázni, és imádja az amerikai focit, a Facebook-profiljából pedig kiderül, hogy november elején apa lett.

Veszprémben ő volt a közfelháborodás-napi tüntetés főszervezője, és fel is szólalt a rendezvényen. Kornis Mihály történelmi jelentőségűnek nevezte a beszédét. Néhány napja bejelentette, hogy a februári veszprémi választáson függetlenként indulna. Egy közelmúltban megjelent interjúban kifejtette, úgy látja, az emberek nem bíznak a pártokban, új politikát akarnak, és ő ezt szeretné megadni nekik.

Ami végleg meggyőzött az indulásról, az a Veszprémben erősen jelen levő olyan csalódott fideszesek, akik már azt is megtették, hogy elkeseredésükben felhívjanak, és az indulásra biztattak

– mondta az interjúban. Kész szerint a függetlensége nem azt jelenti, hogy bizonyos céljai nem találkoznak az ellenzéki pártok céljaival, mert például ő is fontosnak tartja a „kontroll nélküli, kétharmados Fidesz-kormányzás” lebontását. Az interjúban azt is kijelenti, hogy a fideszesek azzal támadhatják őt, hogy otthagyta őket, vagyis ezek szerint Fidesz-tag volt.

Kész egyébként a Polgári Platform nevű, pártok fölött alatt álló civil szervezet elnöke. A szervezet 2013 nyarán nőtt ki a Somogyi Zoltán vezette Szabad Piac Alapítványból, az alapítók között van Kerék-Bárczy Szabolcs korábbi MDF-es, most DK-s politikus, Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő, volt LMP-képviselő és Nehéz-Posony Márton ügyvéd.