Szijjártó: Akkor majd hozunk gázt Azerbajdzsánból

2014.12.02. 10:02

Így, hogy Oroszország nem építi meg a Déli Áramlatot, további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani – mondta Szijjártó Péter külgazdasági miniszter kedden az MTI-nek azok után, hogy Putyin lefújta az Ukrajnát megkerülő, Magyarországon is áthaladó gázvezeték építését.

Szerinte Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi. De Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében további lehetőségeket kell keresni, és e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása.

Az AGRI elnevezésű, kissé romantikus projekt megvalósításának korábban az elemzők annyi esélyt sem adtak, mint a Nabuccónak és a Déli Áramlatnak, és bár nagy előkészítés még nem történt, hivatalosan nem mondott le róla senki. Az az ötlet azonban, hogy azeri gáz érkezhet a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába, Szijjártó szerint is csak egy a lehetőségek közül.

A Déli Áramlat leállítása a magyar kormánynak elég nagy pofon, minden uniós tiltás ellenére ugyanis mindeddig keményen beleálltunk a projektbe, még törvényt is módosítottunk, hogy az EU háta mögött megkezdhessük az építkezést, és önmagában az előkészítés is elvitt egy rakás pénzt.