Judit
3 °C
7 °C

Szijjártó: Akkor majd hozunk gázt Azerbajdzsánból

2014.12.02. 10:02

Így, hogy Oroszország nem építi meg a Déli Áramlatot, további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani – mondta Szijjártó Péter külgazdasági miniszter kedden az MTI-nek azok után, hogy Putyin lefújta az Ukrajnát megkerülő, Magyarországon is áthaladó gázvezeték építését.

Szerinte Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi. De Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében további lehetőségeket kell keresni, és e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása.

Az AGRI elnevezésű, kissé romantikus projekt megvalósításának korábban az elemzők annyi esélyt sem adtak, mint a Nabuccónak és a Déli Áramlatnak, és bár nagy előkészítés még nem történt, hivatalosan nem mondott le róla senki. Az az ötlet azonban, hogy azeri gáz érkezhet a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába, Szijjártó szerint is csak egy a lehetőségek közül.

A Déli Áramlat leállítása a magyar kormánynak elég nagy pofon, minden uniós tiltás ellenére ugyanis mindeddig keményen beleálltunk a projektbe, még törvényt is módosítottunk, hogy az EU háta mögött megkezdhessük az építkezést, és önmagában az előkészítés is elvitt egy rakás pénzt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?