Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

A magyar mákföldekre ér a drogháború

DROTI20140605015
2014.12.03. 11:33

Módosítani készülnek a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztéséről szóló rendeletet. A kormány honlapjára kedden tette ki a Földművelésügyi Minisztérium a módosítás tervezetét, a véleményeket jövő hétfőig várják.

A változtatás a máktermesztést érintené. A legfontosabb újítás az lenne, hogy a földművelésügyi igazgatóságnak évente egyszer kötelező lenne szántóföldi szemlét tartania minden étkezési máktáblán. Az igazgatóság mintavételi jogkört kapna a máktokból, hogy aztán laboratóriumi vizsgálattal állapítsák meg az alkaloid tartalmat.

Minderre a magyarázat szerint azért van szükség, mert a termesztők vagy egyáltalán nem, vagy megkésve tettek eleget a bejelentési kötelezettségüknek, illetve az is előfordult, hogy nem a valóságnak megfelelő adatokat közöltek. A tervezet azt vezetné be, hogy ha ilyesmi derül ki, akkor a földművelésügyi igazgatóság elrendelhetné a máktábla megsemmisítését a termesztő költségén.

Az újítástól a mellékelt hatásvizsgálati lap szerint azt remélik, hogy "közvetlenül hozzájárulhat a kábítószer-fogyasztás visszaszorításához."