Olivér
4 °C
8 °C

A magyar mákföldekre ér a drogháború

DROTI20140605015
2014.12.03. 11:33

Módosítani készülnek a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztéséről szóló rendeletet. A kormány honlapjára kedden tette ki a Földművelésügyi Minisztérium a módosítás tervezetét, a véleményeket jövő hétfőig várják.

A változtatás a máktermesztést érintené. A legfontosabb újítás az lenne, hogy a földművelésügyi igazgatóságnak évente egyszer kötelező lenne szántóföldi szemlét tartania minden étkezési máktáblán. Az igazgatóság mintavételi jogkört kapna a máktokból, hogy aztán laboratóriumi vizsgálattal állapítsák meg az alkaloid tartalmat.

Minderre a magyarázat szerint azért van szükség, mert a termesztők vagy egyáltalán nem, vagy megkésve tettek eleget a bejelentési kötelezettségüknek, illetve az is előfordult, hogy nem a valóságnak megfelelő adatokat közöltek. A tervezet azt vezetné be, hogy ha ilyesmi derül ki, akkor a földművelésügyi igazgatóság elrendelhetné a máktábla megsemmisítését a termesztő költségén.

Az újítástól a mellékelt hatásvizsgálati lap szerint azt remélik, hogy "közvetlenül hozzájárulhat a kábítószer-fogyasztás visszaszorításához."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?