A NAV is felszólította a Műegyetemet a Vida Ildikó-s vizsgafeladat miatt

2014.12.03. 17:46 Módosítva: 2014.12.03. 17:51

Palkovics László államtitkár figyelmeztetése után a NAV elnökének és elnökhelyettesének megbízásából ügyvédi felszólítást is kapott a Műegyetem rektora, miután az egyetem gépészmérnöki tanszékén korábban Vida Ildikó NAV-elnök és Csillag Dezsőné elnökhelyettes is szerepelt az egyik vizsgán kiadott szöveges számolási feladatban. 

A rektor ezt a levelet küldte körbe az egyetemen: 

A mai postával levelet kaptam Dr. Trinn Gábor ügyvéd Úrtól azzal a kéréssel, hogy mellőzzük olyan szövegezésű feladatok kiadását, amelyek "megszövegezése egyértelműen alkalmas arra, hogy a NAV, mint a közigazgatás, az adóigazgatás csúcsszervébe vetett közbizalmat, közmegbecsülést hátrányosan befolyásolja, a monogramokkal megjelölt és ennélfogva a NAV-val való összefüggés kapcsán személyükben egyértelműen beazonosítható természetes személyek vonatkozásában pedig a személyiségi jogokat súlyosan megsértse.

A rektor a körlevélben ezért nyomatékosan kéri a dékánokat és a tanszékvezetőket, hogy

a tárgyaink oktatása és számonkérése során a személyiségi jogokat és a közintézmények jó hírét oktatóink még humoros formában se sértsék meg.

Az egyetem gépészmérnöki tanszékén az egyik zárthelyi feladat a következő volt: A titokban nyaralni indult V. I. (Vida Ildikó) és Cs. D.-né ( Csillag Dezsőné) kidobálják a repülőből a korrupciós/kitiltási botrány iratait, majd egy sms-t is küldenek a következő szöveggel: „Peti, szólj Janinak is, hogy most dobtuk ki :)” A feladatban a megadott adatok alapján azt kellett kiszámolni a titkosszolgálat számára, hogy hol dobhatták ki az iratokat.  

Számítástudományi és Információelméleti Tanszéken olyan gráfos feladatot adtak fel az írásbeli vizsgán, ami szerint a NAV egy papírfecnin szerzett értesülés alapján szeretné felderíteni a szövevényes áfacsalásokat. 

Az ügyben korábban Palkovics László felsőoktatási államtitkár is megkereste a rektort és a kar dékánját. Az államtitkár sajtósa ugyanakkor azt közölte:  Palkovics László nem akart beleavatkozni az egyetem belügyeibe, az aktuálpolitikai vizsgafeladatok ügye csak egy magánbeszélgetésen került szóba.