Árpád
-2 °C
4 °C

Pest megye még mindig az ónos eső fogságában

D MAR20141202018
2014.12.03. 08:43 Módosítva: 2014-12-03 13:22:34
Miután a Meteorológiai Szolgálat kedd délután visszavonta az ónos eső miatt kiadott figyelmeztetést, remélhetően lassan helyreáll a közlekedés Pest megyében. Ugyanakkor országszerte 26 településen továbbra sincs áram, a Zsámbéki-medencében pedig víz.

Közlekedési helyzet

A katasztrófavédelem szerda reggeli jelentése szerint Pest megyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vannak még lezárt útszakaszok.

Borsod-Abaúj-Zemplénben kidőlt fák, letört gallyak miatt továbbra sem járható a Felsőtárkány és Répáshuta, a bükkszentlászlói elágazás és Bükkszentkereszt, valamint az ómassai elágazás és Mályinka közötti út, Miskolc-Ómassa pedig közúton még megközelíthetetlen.

Pest megyében a korábban lezárt nagyobb forgalmú utak közül már akadály nélkül járható az M31-es, az M0-s keleti szektora, és a 3-as út Gödöllő és Budapest közötti szakaszát is megnyitották. Nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, és továbbra is lezárva tartják a Gödöllő-Szárítópusztát Valkóval összekötő utat; a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök. Tilos autózni Pilisszentkereszt és Pilisszántó között, valamint Nagytarcsa és Isaszeg térségében, ahol szintén kidőlt fák, leszakadt jeges faágak nehezítik a forgalmat. Frissítés: a katasztrófavédelem 13 órakor kiadott közleménye szerint megszűnt a korlátozás Pilisszentkereszt és Pilisszántó között.

Heves megyében nem lehet közlekedni a 24-es számú főúton Mátraháza és Kékestető, illetve Parádsasvár és Mátraháza között, a 2408-as úton Mátrakeresztestől a 24-es számú főútig, a 24137-es számú úton a gyöngyösoroszi bekötő útnál Károlytáró felé, valamint a 2505-ös számú főút Felsőtárkánytól a megyehatárig tartó szakaszán.

Budapesten nehezen, vagy nem lehet közlekedni a Karthauzi utcában, a Konkoly Thege Miklós utcában, a Csillagvölgyi úton, a Béla király utcában, a Magas utcában, az Irhás-árokban, a Melinda úton és a Hollósi úton. A Budakeszi út még mindig le van zárva.

A BKK legfrissebb jelentése szerint még mindig nem járnak teljes vonalon a Budakeszire induló buszok, de probléma van Solymár és Nagykovácsi térségében is.

Budakeszin: a 222-es busz Budakeszi, Tesco-Parkcentertől a Szanatórium utca megállóhelyig közlekedik, és csak a Budakeszi területén a meglévő érintett megállóhelyeknél áll meg. 22-es jelzéssel céljáratot indítottak a Széll Kálmán térről Budakeszire, amely módosított útvonalon, Budaörsön keresztül közelíti meg a települést. Frissítés: a katasztrófavédelem 13 órakor kiadott közleménye szerint a délutáni csúcs előtt megnyitják a Budakeszi utat. Az út mentén már csak az áramszolgáltató munkatársai végzik a helyreállítási munkálatokat.

Solymár és Nagykovácsi térségében: a 157-es autóbuszok helyett az 157A autóbuszok közlekednek Budaliget, Géza fejedelem utcáig és nem érintik a Solymár, Kerekhegy végállomást. A Nagykovácsi utat megnyitották, így a 63-as autóbusz a teljes útvonalon közlekedik.  

Normafán: a 21-es autóbusz csak a Széll Kálmán tér és Normafa között jár. A 21A autóbusz teljes vonalon közlekedik. A 212-es autóbusz meghosszabbított útvonalon, a Svábhegy végállomás helyett a víztoronyig (azaz a 21-es és a 21A busz Fülemile út megállójáig) közlekedik. Jelenleg a Hollós út és a Mátyás király út is le van zárva, ezért a buszjárat Svábhegy megállóját az Eötvös út és a Hollós út kereszteződéséhez helyeztük át. A fogaskerekű rövidített útvonalon, a Városmajor végállomás és az Esze Tamás iskola között közlekedik. A Libegő jelenleg nem jár.  

Részletes információkért kattintson ide.

Ha áram van, minden van

Az ELMÜ-ÉMÁSZ szerda reggeli jelentése szerint az ónos eső által Budapesten, Pest megyében, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében okozott, a villamos-energia hálózatot érintő károk legnagyobb részét reggelre sikerült - legalábbis ideiglenes jelleggel - megszüntetni, illetve illetve az áram nélkül maradt néhány mátrai kis településen a vízművek működését és egy melegedő berendezést lehetővé tevő áramellátást kialakítani.

Ugyanakkor a Katasztrófavédelem jelentése szerint szerda reggel még országszerte 26 településen, illetve településrészen 6100 fogyasztónál nem volt áram az ónos eső okozta károk miatt. A legtöbb áramkimaradás Pest megyében történt.

Ómassán, Bükkszentlászlón, Szentléleken és Bükkszentkereszten összesen 1608 fogyasztási helyen időszakosan nincs áramellátás. Az áramszolgáltató, a katasztrófavédelem és az erdészet a villanyvezetékre dőlt fákat, fagallyakat folyamatosan távolítja el. Az újabb kidőlések miatt azonban elhúzódó munkára számítanak. A Bükk-hegységben lévő települések áramellátása akadozott, így két aggregátort helyeztek üzembe.

Mint írják, az éjszaka a Katasztrófavédelem munkatársai megfeszített erővel dolgoztak a fővárosban két fennmaradt legkritikusabb hibahelyszín, Nagykovácsi ill. Budapest XII. kerületének hegyvidéki útjainak felszabadításán. A károk a legsúlyosabbak a XII. kerületben voltak, így ma nagy erőkkel indul meg a több kilométeren gyakorlatilag teljes mértékben megsemmisült áramhálózat újjáépítése.

És jöjjön az ígéret:

A kerület vezetésével és a Katasztrófavédelem munkatársaival szoros együttműködésben a Társaság mindent megtesz, hogy ezt az egyébként egy hetes munkamennyiséget a lehető leghamarabb elvégezze.

Még mindig nincs víz a Zsámbéki-medencében

Hétfő este tört el a Csabdi és Zsámbék között lévő egyik nagy átmérőjű regionális vízvezeték, ami miatt a Zsámbéki-medence több településen megszűnt a vízellátás.

Olvasóink reggeli levelei szerint továbbra sincs víz:

  • Pátyon, ahol az iskola a közlekedési helyzetre tekintettel azt kérte a szülőktől, hogy ha tudják, ne vigyék be az iskolába a gyerekeket
  • Telkiben, ahol a település honlapja azt ígéri, hogy délben már helyreállhat a szolgáltatás. Viszont az óvoda és az iskola korlátozottan működik.
  • Gyermelyen, ahol már több mint 24 órája nincs víz
  • Budajenőn, ahol egy olvasónk szerint az ÉDV honlapján kívül nincs semmilyen tájékoztatás, így azt sem tudja, hogy vigye-e a gyerekeket óvodába

Ha nem muszáj, ne induljon el

A kritikus útszakaszokon továbbra sem ajánlatos autóval útnak indulni. Mint a Borsod megyei katasztrófavédelem közölte, a kérés vagy tiltás ellenére útnak indulók közül többen elakadtak, rajtuk a tűzoltók segítettek, öt embert pedig, aki nem tudott hazajutni, elszállásoltak a katasztrófavédelmi szakemberek. A tűzoltók kedd éjjel három azonnali kórházi ápolásra szoruló beteg elszállítását segítették.

Barátok közt nélkül maradhat a nép

Több helyen továbbra sem állt helyre az ónos eső miatt a tévészolgáltatás. Folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán a UPC-nél, a cég szolgáltatása leállt Gödöllőn, Monoron, Üllőn, Kistarcsán, Kerepesen és Mogyoródon.

Az Antenna Hungária és az érintett szakszolgálatok, áramszolgáltatók közösen dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán, de a helyzet nem javult kedd óta. A Gerecse és a Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás, a Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását. Azt egyik szolgáltató sem tudta megmondani, hogy mikorra állhat helyre minden szolgáltatás.

A Magyar Telekom közölte, hogy továbbra is szükség van egyes bázisállomások áramellátásának pótlására, mivel több helyen még mindig nincsen áramszolgáltatás, szolgáltatásaik azonban zavartalanul működnek. A Vodafone szolgáltatása a Gerecse térségében egy kisebb területen még mindig akadozhat. Az extrém időjárási körülményekre felkészült a cég, ott ugyanis, ahol áram kimaradás van, dízel aggregátorokkal biztosítják a Vodafone bázisállomásainak működését. A Telenor mobilszolgáltatásában nincs fennakadás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?