Szilvia
5 °C
16 °C

Eltévedni busszal és trolival is lehet

2014.12.03. 11:09

Nem egyedi eset az, ami vasárnap reggel történt a 15-ös busz vonalán: a sofőr a Pannónia utca helyett a Visegrádi utcába kanyarodott be, majd hajmeresztő manőverek után – utcahossznyit tolatva, Váci úti záróvonalat átlépve – indult vissza, a Lehel tér felé.

A 15-ös problémás járat lehet. Bélának tavaly kellett mitfahrerkednie a sofőr mellett, amúgy kellemes élmény volt, csak abban nem biztos, hogy leszállása után volt-e, aki át tudta venni a szerepét.

Tilitoli a Székely soron

Buszok nem csak Budapesten, vidéken is eltévednek. És a jelek szerint ha egy busz vidéken eltéved, akkor nem kispályázik. Máté egy október esős reggelen nézett ki újszegedi lakásának ablakából, és ezt látta:

IMG 0192
Fotó: Olvasónk, Máté

A 71-es busz a Belvárosi hídról a Katalin utca felé tartva nem balra fordult, mint rendesen, hanem jobbra. A sofőr, khm, észnél volt, és záróvonallal, kanyarodósávval, parkolóval, járdával mit sem törődve fordult meg úgy 3-4 perc tilitolival.

Életében nem járt a vonalon

Mária tavasszal az Örs vezér terén szállt fel a 97E-s buszra, amikor:

„kijön a sofőr a vezetőfülkéből, és megkéri az utasokat, hogy aki a vonal végéig utazik, legyen szíves menjen oda mellé, és segítsen neki, hogy merre kell menni, mert még életében nem járt ezen a vonalon, de még utasként sem."

A navigálás sikeres volt, mindenki hazaérkezett, reméljük, visszafelé az Örs vezér terét is megtalálta a sofőr. Az utasok amúgy sajnálták a vezetőt, mivel „nem elég, hogy életében nem járt ezen a vonalon, de ráadásul még este sötétben kellett ezt megtennie”.

Csak felparancsolják a vezetőfülkébe

Attila kétszer is tévedt már el busszal, mindkétszer ő sietett a vezető segítségére, mert szerencsére ismerte a vonalat. Pár éve a 105-ös nem fordult el időben, idén pedig a 125-ös a Székely Elek úti megállóból rutinból jobbra fordult, de nem kellett volna, az útvonal ugyanis nem sokkal korábban megváltozott.

Olvasónk így összegzett:

„Van egy olyan érzésem, hogy nem nézik, kit dobnak be helyettesíteni, csak felparancsolják a vezetőfülkébe, aztán menjen. Talán ha lenne rá 1 percük, hogy elmagyarázzák a sofőrnek, merre vezet az út, és nem nekünk, utasoknak kellene a diszpécserek munkáját elvégezni."

Járdaszegélyen áthajtva a kórházhoz

Külön sztori lehet, amikor kötöttpályás járművet kell pótolnia a busznak. Márton Kerepesen él, ha nem jár a HÉV, akkor – ahogy ő fogalmaz – „szokott lenni itt minden".

Nem elég, hogy a leglelakottabb buszokat küldik, az se biztos, hogy célba érnek az utasok. Gyakori hiba például, hogy a sofőr a felüljáró helyett balra kis ívben, járdaszegélyen áthajtva próbál a kórházhoz behajtani Gödöllő felől.

Amikor a mitfahrer is improvizál

„Velem a 2-as metró felújítása idején történt meg, hogy a Moszkva (Széll Kálmán) térről a Keletibe kellett mennem, de csak busz járt" – írja kollégánk, Gábor. „A sofőr azt még tudta, hogy a Batthyány térre merre kell elindulnia, de ott már segítséget kért. Fogalmam sem volt, mi a metrópótló hivatalos útvonala, így még azt se tudtam, melyik hídon kéne átmenni, de amikor senki se mozdult, előrementem. Kiderült, hogy szegény egyáltalán nem ismeri a belvárost, és kapott valami fénymásolt térképet, de nem találja. Mivel az instrukciói szerint csak a metrómegállóknál kellett megállnia, együtt improvizáltunk. Közben próbáltam előre gondolkodni, hogy hol fér majd el a busz.

A Margit hidat választottuk, aztán a Kossuth térnél kisebb bajba kerültünk: végül, ha jól emlékszem, a Miniszterelnökség parkolóján át fordultunk vissza az Alkotmány utca és a Kiskörút felé. A Dohány utcánál tovább akart menni az Astoria irányába, de más utasokkal együtt meggyőztük, hogy inkább forduljon be a zsinagógánál. A Keleti előtt megkérdeztem, tudja-e, hogy kell az Örsön megfordulnia, mert az már nekem se egyértelmű, mire csak a fejét ingatta. Remélem sikerült."

Eltévedés trolival? Létezik!

Júlia azon kevesek közé tartozik, akik már eltévedt trolit is láttak – bár nem vagyunk benne biztosak, hogy a troli nem egy forgalmi akadályt akart kikerülni a szokatlan manőverrel. Mindegy, ne legyünk ünneprontóak, a sztori jó.

„A barátnőimmel a mostani - Dohány utcai - Rohamban ültünk a Síp utca felé néző kirakat mellett, nyugodtan rozéfröccsöztünk addig, míg meg nem láttunk egy trolit leengedett áramszedővel – ez önmagában meglepő volt – az egyirányú Síp utcában az ellenkező irányba haladni – hoppácska, hoppácska – a Rákóczi út felé."

Igen ám, de egyszer csak eljött a pillanat, amikor a troli már nem tudott tovább menni, de sebaj: az utasok leszálltak, és egy parkoló autót hosszas erőlködés után odébb taszajtottak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?