Magyarország arccal a korrupció és a leszakadás felé áll

2014.12.03. 11:29
Magyarország egyre inkább leszakad a környező országoktól a korrupció elleni küzdelemben is: a Transparency International éves korrupcióérzékelési jelentésében Magyarország egy helyet csúszott vissza a tavalyi helyezéséhez képest a régióban, és továbbra is az EU korruptabb harmadához tartozik. Az ország új példaképei – Törökország, Kína és Azerbajdzsán – pedig a világ legkorruptabb országai közé tartoznak és, a helyzetük egyre romlik.

„Ha kelet felé fordítjuk az ország szekerét, az a korrupció további terjedésével és az ország leszakadásával jár, ezt láthatjuk abból, ahogy az ország elé példaként állított országok teljesítenek a korrupciópercepciós indexen” – mondta a szerdai sajtótájékoztatón Martin József Péter, a Transparency International (TI) magyarországi vezetője. Martin arra is felhívta a figyelmet, hogy a korrupció nem csak önmagában probléma, de jelentősen rontja az ország versenyképességét is. Ebből a szempontból

Magyarország a 2000-es évek eleje óta egy igazi mélyrepülést produkált,

ugyanis a Világgazdasági Fórum versenyképességi listáján a 22. helyről a 60.-ra zuhant vissza.

A korrupcióérzékelési index alapján Magyarország idén a vizsgált 175 országból a 47. helyen végzett 54 ponttal (1 és 100 között minél kevesebb pontja van egy országnak, annál a korruptabb, a lista végén álló Szomália és Észak-Korea például 8 pontot ért el). Ez nem jelent változást a tavalyi eredményhez képest, Martin szerint azonban azt is érdemes megnézni, hogy az EU, illetve a közép-európai régió többi országához képest hogy állunk a listán.

Ez az összehasonlítás elég kedvezőtlen, ugyanis Magyarország a korrupciós indexet alkotó szinte összes mérőszám (pl. versenyképességi jelentések, fenntartható kormányzás index, országkockázati besorolás) tekintetében legfeljebb a középmezőnyben végzett a régióban, de inkább lemaradt a többi országhoz képest. A régión belül lecsúszásunk az elmúlt 15 évben folyamatos volt: 1999-ben még a 2. helyen álltunk, most pedig 6. helyre csúsztunk vissza a tizenegy országból. Az EU egészét nézve Magyarország idén a 28 tagállam közül a 21. helyen végzett a korrupciós index alapján, tavaly a huszadikak voltunk.

A magyarországi korrupciót főként a kormányzás átláthatatlansága, illetve a fékek és egyensúlyok hiánya jellemzi. A Világgazdasági Fórum nemrégiben közzétett rangsora alapján a kormányzati politika átláthatóságában Magyarország a vizsgált 144 ország közül a 119. helyen áll. 2010 óta ráadásul

a korrupció egy új formája is megjelent Magyarországon: a legalizált tulajdonátcsoportosítás.

Tehát az a jelenség, amikor a piacot nem vállalatok teljesítménye, hanem haveri kapcsolatok alapján osztják újra – olvasható a jelentésben.

Bár Magyarország az igazságszolgáltatás függetlensége szempontjából általában jobban teljesít a régiós átlagnál, a korrupciós bűncselekmények felderítésében meglehetősen tehetetlennek bizonyulnak a magyar hatóságok. Az évente bejelentett körülbelül 500-1500 korrupciós bűncselekménynek az 50-60 százaléka jut el a feljelentésig – mondta a Belügyminisztérium egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikáira hivatkozva Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója. Az évi 500 és 1500 között váltakozó korrupcióval kapcsolatos feljelentések száma nem azt jelenti, hogy csak ennyi korrupciós bűncselekmény történik Magyarországon, hanem azt, hogy ennél biztosabban több ilyen bűncselekmény van – tette hozzá.