A családja sem tudta, hogy újratemették Krassó Györgyöt

2014.12.04. 15:39

A családja tudta nélkül emelték ki a családi sírhelyről Krassó György földi maradványait, hogy díszsírhelyben temessék újra - tudta meg a 444.hu.

Az újratemetés még tavasszal történt meg, de Krassó utolsó élettársa, Háy Ágnes csak most értesült róla, miután ismerősei közölték vele, hogy a sír nincs a helyén. Mint a 444-nek elmondta, sem őt, sem más rokont nem értesítette senki az újratemetésről.

A rendszerváltozás meghatározó ellenzéki szereplője 1991-ben szívinfarktusban halt meg, és már halála előtt közölte szeretteivel, hogy a családi sírhelyben, szülei, nagyszülei mellett szeretne nyugodni a rákoskeresztúri temetőben. Halála után Demszky Gábor főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította, ami azt is jelentette, hogy a főváros vállalta magára a sírhely megváltását.

Az eredetileg Krassó által alapított 56-os szövetség elnöke, Fazekas János László tavaly kezdeményezte a Budapesti Temetkezési Intézetnél Krassó - és vele együtt a rokonok - maradványainak áthelyezését a Fiumei úti nemzeti sírkert 57-es parcellájába. A lap szerint a temetkezési intézet a Fővárosi Önkormányzathoz irányította, és Tarlós István főpolgármester október 24-én engedélyezte a díszsírhely adományozását.

Februárban a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és a Nemzeti Örökség Intézete is hozzájárult, hogy nyilvánítsák védetté Krassó és családja új sírhelyét, így az megkapta a B-kategóriás emlékhely minősítést. Az újratemetés tavasszal történt meg anélkül, hogy arról a családot vagy a nyilvánosságot értesítették volna.

A Főpolgármesteri Hivatal a 444-nek nem válaszolt arra a kérdésére, hogy Fazekas János László milyen alapon kezdeményezhette az újratemetést, és hogy vizsgálta-e valaki, hogy Fazekas rendelkezhet-e az '56-os forradalmi részvétele miatt 10 éves börtönbüntetésre ítélt ellenzéki személyiség földi maradványairól.

A Népszava egy korábbi cikkében már foglalkozott az üggyel, ám abból sem derül ki, hogy miért maradt titokban az újratemetés. A napilapnak Fazekas csak annyit mondott, hogy az újratemetésen beszéd nem volt, csak néma főhajtás mellett koszorúzott a nagyjából húsz megjelent.

Krassó 1991-es halálakor koporsóját - azóta is egyetlenként - a Városházán ravatalozták fel, és ezren vettek tőle ott búcsút. Temetésén Iványi Gábor és Donáth László búcsúztatója után Göncz Árpád és Wittner Mária is beszédet mondott.