Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A családja sem tudta, hogy újratemették Krassó Györgyöt

2014.12.04. 15:39

A családja tudta nélkül emelték ki a családi sírhelyről Krassó György földi maradványait, hogy díszsírhelyben temessék újra - tudta meg a 444.hu.

Az újratemetés még tavasszal történt meg, de Krassó utolsó élettársa, Háy Ágnes csak most értesült róla, miután ismerősei közölték vele, hogy a sír nincs a helyén. Mint a 444-nek elmondta, sem őt, sem más rokont nem értesítette senki az újratemetésről.

A rendszerváltozás meghatározó ellenzéki szereplője 1991-ben szívinfarktusban halt meg, és már halála előtt közölte szeretteivel, hogy a családi sírhelyben, szülei, nagyszülei mellett szeretne nyugodni a rákoskeresztúri temetőben. Halála után Demszky Gábor főpolgármester Budapest saját halottjának nyilvánította, ami azt is jelentette, hogy a főváros vállalta magára a sírhely megváltását.

Az eredetileg Krassó által alapított 56-os szövetség elnöke, Fazekas János László tavaly kezdeményezte a Budapesti Temetkezési Intézetnél Krassó - és vele együtt a rokonok - maradványainak áthelyezését a Fiumei úti nemzeti sírkert 57-es parcellájába. A lap szerint a temetkezési intézet a Fővárosi Önkormányzathoz irányította, és Tarlós István főpolgármester október 24-én engedélyezte a díszsírhely adományozását.

Februárban a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és a Nemzeti Örökség Intézete is hozzájárult, hogy nyilvánítsák védetté Krassó és családja új sírhelyét, így az megkapta a B-kategóriás emlékhely minősítést. Az újratemetés tavasszal történt meg anélkül, hogy arról a családot vagy a nyilvánosságot értesítették volna.

A Főpolgármesteri Hivatal a 444-nek nem válaszolt arra a kérdésére, hogy Fazekas János László milyen alapon kezdeményezhette az újratemetést, és hogy vizsgálta-e valaki, hogy Fazekas rendelkezhet-e az '56-os forradalmi részvétele miatt 10 éves börtönbüntetésre ítélt ellenzéki személyiség földi maradványairól.

A Népszava egy korábbi cikkében már foglalkozott az üggyel, ám abból sem derül ki, hogy miért maradt titokban az újratemetés. A napilapnak Fazekas csak annyit mondott, hogy az újratemetésen beszéd nem volt, csak néma főhajtás mellett koszorúzott a nagyjából húsz megjelent.

Krassó 1991-es halálakor koporsóját - azóta is egyetlenként - a Városházán ravatalozták fel, és ezren vettek tőle ott búcsút. Temetésén Iványi Gábor és Donáth László búcsúztatója után Göncz Árpád és Wittner Mária is beszédet mondott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!