Az erdő életveszélyes, de a gyermekvasút elindul

2014.12.04. 11:54
Habár még mindig életveszélyes a budai hegyvidéki erdő nagy része, a hétvégén mégis el akarják indítani a Mikulásvonatot. A gyermekvasút helyettes vezetője szerint a gyermekvasút közlekedését nem tiltotta meg a katasztrófavédelem, azért nem jár, mert az erdőben most életveszélyes sétálni. A Hegyvidék alpolgármestere kiakadt a híren, a rendezvény szervezője azt mondta, a rendezvényt megtartják, legfeljebb nem megy végig a vasút.

Az ónos eső és a fagy hétfő este olyan helyzetet idézett elő a budai Hegyvidéken, hogy Pokorni Zoltán XII. polgármester is a Jurassic Parkhoz tudta csak hasonlítani. Habár az eső elállt, és a nap is kisütött mára, a Normafa környéke a rengeteg eljegesedett fa miatt még mindig életveszélyes, a katasztrófavédelem meg is tiltotta az erdőben való tartózkodást.

Ehhez képest a következő meglepő üzenet található a hegyvidéki erdőben közlekedő  gyermekvasút honlapján :

Bár az időjárásban javulás állt be, a jelentős számban kidőlt fa eltávolítása rendkívüli erőfeszítést igényel a Gyermekvasút részéről. A kárelhárítást hétfő óta folyamatosan végezzük, így bízunk benne, hogy mire feloldásra kerül a katasztrófavédelmi korlátozás, sikerül a Gyermekvasút vonalát mentesíteni a kidőlt fáktól. 

A december 6. és 7-i Mikulásvonat rendezvény a fentiektől függetlenül megrendezésre kerül!

Vagyis bár az erdő életveszélyes, és a gyermekvasút Facebook-oldalán is számtalan kép található a sínekre dőlt fákról, a jelenlegi tervek szerint a hétvégi vonatozást nem halasztják el, és több száz gyerek lepheti el a Hegyvidéket, hogy találkozzon a Mikulással.

Bicskei János, a Gyermekvasút helyettes vezetője az Indexnek azt mondta, hogy nincs semmi ellentmondás a fenti felhívásban. A gyermekvasút közlekedését nem tiltotta meg a katasztrófavédelem, a vonat azért nem jár, mert 

nem állhatna meg a XII. kerületi részeken, hiszen ott az erdőben életveszélyes sétálni.

A Mikulásvonat azonban a két végállomás, a Hűvösvölgy és a Széchenyi-hegy között közlekedik, nincs egyetlen megállója sem közben, a gyerekek a Mikulással és a krampuszokkal szórakoznak menet közben. Bicskei azt is mondta, hogy a Mikulásvonatot egy külsős cég, a Broadway szervezi, és tőlük azt az információt kapták, hogy az aktuális helyzethez igazítják majd a programokat. 

Kiakadt az alpolgármester

Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere a blogjában a következőket írta a Mikulásvonat elindításáról:

A gyermekvasút elindítását a jégkárral sújtott területen csak az orosz ruletthez tudom hasonlítani. Végiggondolta valaki, hogy mi történik akkor, ha a gyerekekkel megrakott vonatra rádől egy fa, vagy ráesik egy nagyobb ág? Mi lesz akkor, ha elakad a mikulásvonat a Normafa erdős részén? Ki fog kivinni egy gyerekcsoportot az életveszélyessé vált erdőn keresztül? Kíváncsi vagyok, hogy aki el akarja indítani a vasutat, volt-e egyáltalán a helyszínen, látta-e személyesen, hogy mi történt a Normafánál?

Bicskei szerint pénteken meglátják, hogy a teljes szakaszon közlekedhet-e majd a Mikulásvonat, és hogyan oldják meg, hogy a családok visszajussanak az autóikhoz, ha azzal jönnek a vasúthoz. A Gyermekvasút csak a vasutakért felel, a rendezvényért nem.

A kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy menet közben rádől egy fa a vasútra, Bicskei azt mondta,

a pályát és környékét remélhetőleg már csütörtök estére teljesen megtisztítjuk, és a katasztrófavédelemmel is folyamatosan egyeztetünk a helyzetről.

Az egyeztetéstől függ az is, hogy mikor állhat vissza a gyermekvasút a normális menetrendre.

Frissítés!!!

A rendezvényt szervező Broadway Ticket Hungary Kft ügyvezető igazgatója, Kovács Zoltán azt mondta az Indexnek, hogy azért döntöttek a rendezvény megtartása mellett, mert "a Gyermekvasút vezetésével egyeztettünk és teljes biztonsággal tudnak a vonatok közlekedni Hűvösvölgy állomástól jelenleg János-hegyig". 

Kovács szerint ha nem lehet a teljes vonalon közlekedni a hétvégén, akkor a vonatok Hűvösvölgyből fognak indulni és 3-4 megálló után visszamennek Hűvösvölgybe. "Ugyanis ezen a szakaszon jelenleg is teljesen biztonságos a vonatközlekedés. Így a menetidő is ugyanúgy 40-50 perc, mint normális esetben". Így csak annyi lenne a változás, hogy a Széchenyi-hegyről induló vonatok is Hűvösvölgyről indulnának. "Természetesen az állomás területe is teljesen biztonságos, ahogy a megközelítése is" - írta Kovács, de hozzátette, hogy a programról pénteken lesz végleges döntés.