Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Cipőpuculó gépekre nyúlták le az 1%-os felajánlást, most visszaadja a minisztérium

2014.12.04. 11:20 Módosítva: 2014-12-04 17:38:25

Ahogy azt szeptember végén a Hvg.hu cikkére hivatkozva mi is megírtuk, 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre. A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket és egy csomó irodaszert is. 

A Hvg.hu kikérte a részletes számlákat és kedden megírta, hogy a minisztérium a pénzből ezüstmetál cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, irodaszereket, diplomatatáskákat, pogácsát vásárolt, és ebből fizette közüzemi számláik egy részét is. Ezután két nappal a minisztérium közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy visszakerül a parlagfű irtására felajánlott pénz a civilekhez. Mint írták,

még ebben az évben pályázatot ír ki a Földművelésügyi Minisztérium civil szervezeteknek - alapítványoknak és egyesületeknek - parlagfű-mentesítést segítő eszközbeszerzésre. A pályázati kiírás keretösszege 642 millió forint, ezt az összeget magánszemélyek személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával parlagfű-mentesítésre szánták. A pályázó civil szervezeteknek közösségi területek parlagfű-mentesítését kell vállalniuk.

Az LMP csütörtök délután közölte, hogy hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a parlagfű irtására szánt adományok "elherdálása" miatt. Sérelmezik, hogy a földművelésügyi minisztérium az adózók parlagfűirtásra szánt felajánlásaiból, összesen több mint egymilliárd forintból szinte semmit nem fordított ténylegesen parlagfű-mentesítésre, ez szerintük kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát, de a hivatali visszaélés és a költségvetési csalás gyanúját is felveti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?