Goodfriend: Nem tárták fel a NAV-on belüli csalásokat

2014.12.04. 08:34 Módosítva: 2014.12.04. 08:49

André Goodfriend a Heti Válasz nyomtatásban megjelent interjújában sem állt elő konkrét bizonyítékokkal a NAV-on belüli csalásokról. Az amerikai nagykövetség ügyvivője azt mondta: tudomásuk van az adóhatóságon belüli csalásokról, ezt jelezték is a magyar félnek, de ezekben az ügyekben nem indult nyomozás.   

Goodfriend azt mondta: a magyar és az amerikai hatóságok gyakran megosztanak egymással információkat bűncselekményekről, szoros a kapcsolat az FBI és a magyar Belügyminisztérium között, közös terrorizmusellenes csoportot is működtetnek, de az amerikaiak nem nyomozhatnak a magyar belügyekben. 

A kormánynak átadott két oldalas dokumentum valóban nem tekinthető az adócsalásokra vonatkozó bizonyítéknak, ismerte el az ügyvivő. Az csak egy belső felhasználásra szánt összefoglaló, ami arról szól, hogy milyen ügyekben próbált meg a követség kapcsolatba lépni a magyar kormánnyal.  Ezekre a jelzésekre néha semmilyen választ nem kaptak.

Az amerikai ügyvivő azt mondta: soha nem állították, hogy nem indultak nyomozások bizonyos áfa-csalási ügyekben. A probléma az, hogy nekik tudomásuk van adóhatóságon belüli korrupciós cselekményekről is, ám ezekben biztosan nem indult rendőrségi nyomozás. 

Úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt. Ez nem azt jelenti, hogy Magyarországot tartanánk a világ legkorruptabb országának. Szó sincs erről. Csupán a fenti állítást tettük. Azzal pedig úgy lehet vitatkozni, ha valaki azt állítja, nincsenek korrupt kormányzati alkalmazottak.  

Goodfriend arra a kérdésre, hogy Vida Ildikó NAV-elnököt azért tiltották-e ki az USA-ból, mert korrupt vagy mert csak nem tett eleget a csalás megakadályozásáért, Goodfriend ezt válaszolta:

Konkrét személyekről nem beszélek, de az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek. Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek.