Még életveszélyes a Pilis

2014.12.04. 16:33

Csütörtök délután megnyitották a dobogókői utat, de egyelőre csak a helyi lakosok használhatják, mondta lapunknak Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Hétvégén sem lehet kirándulni a Pilis, a Visegrádi-, és a Budai-hegység, valamint a Gödöllői dombság erdeibe, még a turistautakon sem, mert még életveszélyes.

A veszélyelhárítás ugyanis egyelőre csak a közutakon fejeződött be. Lomniczi közölte, hogy most a fő erdészeti utakat szabadítják fel, csak ezután következnek a turistaösvények. Az erdők látogatási korlátozása jövő héten még fennmarad, részlegesen pedig továbbra is.

Az erdészetet ért kár három tételből áll: a faállományban sok a koronatörött fa, a következő hónapokban dől el, melyik marad meg, melyiket kell kivágni. Emellett nagy az úgynevezett növedékveszteség, a gyarapodás előtt elvesztett állomány kára inkább hosszú távon jelentkezik. A másik tétel az erdei infrastruktúra vesztesége: a tanösvényekben, pihenőhelyekben, esőbeállókban, erdei épületekben, kerítésekben esett kár. Ezt fejeli meg még a helyreállítási költség, a faelszállítás, az útfelszabadítás, az esetleges újraerdősítés költsége.

A jég csütörtök délutánra leolvadt nagyjából mindenhonnan. De fennakadt ágak, félig kidőlt, megdőlt fák maradtak bőven. A turistautakon is nehéz haladni a földre hullott ágak miatt. Az erdészet tapasztalatai szerint egyre több katasztrófaturista érkezik, hogy a lepusztult erdőt fotózzák, videózzák. Lomniczi szerint azonban nem éri meg az életüket kockáztatni. Az erdészek felszólítják, kikísérik a tilosban járókat. Dobogókő környékén rendőrök is járőröznek.

A szóvivő hozzátette, hogy egyre többe jelentkeznek önkéntes munkára, amit nagyon köszönnek, de türelmet kérnek, amíg a helyreállítási munkákat a civileknek is szervezett formában tudják biztosítani.

A legnagyobb kárt a Pilisszentkereszt, Dobogókő és a Normafa környékén, valamint a János-hegyen, a Hárs-hegyen, és a Hármashatár-hegyen tapasztalták.