Nem törvénytelen a törvénytelen döntés, amíg a cégbíróság be nem jegyzi

2014.12.04. 11:38
A V. kerületi önkormányzat rendkívüli ülésen újra Kerényi Imrét választotta meg a City Televízió fb-elnökének, és a Fidesz többség megszavazta azt is, hogy a jegyző nem felelős, amiért novemberben kétszeres törvénysértéssel Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester testvérét jelölték erre a posztra. Csütörtökön összesen három rendkívüli ülést tart a képviselő-testület.

Az Index információi szerint csütörtökön délelőtt újra Kerényi Imre kormánymegbizottat nevezte ki a kerület fenntartásában álló médiacég, a City Televíziós Kft. felügyelő bizottsága élére.

A testületet az elmúlt ciklusban is Kerényi vezette, de az önkormányzati választás után a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette testület újraosztotta a helyeket, és a bruttó 357 ezer forintos jövedelemmel járó posztra Szentgyörgyvölgyi Gábort, a polgármester bátyját, a képviselő-testület fideszes tagját szavazták meg.

A döntést azonban néhány nappal a személyi ügyekkel foglalkozó zárt ülés után visszavonták. Az Index megkeresésére november 18-án a Belváros-Lipótváros önkormányzata közleményben állította, hogy csak véletlenül választották meg a polgármester testvérét.

A döntéssel egyébként az volt a baj, hogy a médiatörvény értelmében vissza is vonhatták volna a City Tévé műsorszolgáltatási jogát. Az összeférhetetlenségi szabályok szerint nem kerülhet be a helyi médiacégek igazgatóságába, ügyvezetésébe vagy felügyelő bizottságába helyi képviselő-testület tagja, és tilalom vonatkozik a polgármester vagy alpolgármester közeli hozzátartozóira is.

Csonka Krisztián, az LMP V. kerületi képviselője az Indexnek elmondta, hogy az ellenzék által kezdeményezett ülésen a kerületi vezetés megvédte a jegyzőt, akinek a törvényességi felügyeletet kellett volna biztosítania a döntésnél.

A vezetés álláspontja szerint nem történt törvénysértés, mert a Szentgyörgyvölgyi Gábor kinevezését a cégbíróság még nem jegyezte be. A testület fideszes többsége azt is megszavazta, hogy ezért nem vonható felelősségre Séllyei Zoltán jegyző.