Hány ló ára volt Kósa Lajos új-zélandi útja?

2014.12.04. 10:59 Módosítva: 2014.12.04. 12:22
A Műegyetemen már nem lehet sem Vida Ildikó-s, sem aktuálpolitikai kérdéseket feltenni egy zh-n, de az Indexen még igen. Számoljon!

A feladatok megoldására 10 percet fordíthat, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldásához zsebszámológépet, négyjegyű függvénytáblázatot és papírfecniket használhat, más segédeszköz használata tilos! Jó munkát!

1.

trajectory-2D.gif

a) Számítsa ki Vitézy Dávid röppályáját, ha

  • Vitézy Dávid súlya=85 kg
  • Tarlós István súlya=87 kg
  • Ha Dávid kirúgásakor az István által leadott rúgási sebesség v=20 m/s
  • az elrúgás szöge: 45º

b) Az eredmény birtokában számítsa ki, hogy ha megfordul a széljárás, abban az esetben István 70 km/órás egyenletes hátszélben milyen sebességű rúgástól repülne át a Duna fölött (a Duna szélessége a Lánchídnál=350 m).

2.

Lajos és barátai Dubajból Új-Zélandra utaznak. A Boeing 777-200-as típusú gépen 344 utas ül. Ennek a géptípusnak az üzemanyag-fogyasztása átlagosan 6900 l/h. A kerozin ára 566 Ft/l, a menetidő 19 óra.

a) Számítsa ki, mennyi a Lajosra jutó kerozinköltség, és ehhez adja hozzá egy aucklandi Rolling Stones-koncertjegy árát.

Ár
4 éves herélt sportló 350 000 Ft
Hannoveri 18 éves kanca 400 000 Ft
Magyar félvér, 4 éves tisztavérű kanca 1 200 000 Ft
15 éves herélt német sportló 2 000 000 Ft

b) Nézze meg a táblázat adatait, és ezek felhasználásával ábrázolja számegyenesen, hogy  Lajos utazása miért nem került annyiba, mint egy ló.

3. Egy képzeletbeli országban az állampolgárok adójuk 1 százalékából 500 millió forintot ajánlanak fel parlagfű-mentesítésre. Adja meg a valószínűségét annak, hogy az állam ezt a pénzt ezüstmetál cipőpucoló gépek beszerzésére költi el, amennyiben ez az ország Magyarország.

4. Olvassa el a következő szövegrészletet, majd válaszolja meg a kérdéseket:

"Inkább az áruk, a szolgáltatások adóztatását, jövedék esetében, fémkupak esetében, amelyek termékdíjként jelentkeznek, és azok ilyen környezetvédelmi szempont, hogy a fémkupakoknak az ügyében fellépve próbáljuk meg ezt a szemléletet csökkenteni, tehát egy sor olyan adóintézkedést fogadtunk el, amelyik alapvetően nem érinti az emberek mindennapi életét."

a) Próbálja megkeresni az alanyt és az állítmányt!

b) Számolja ki azt az összeget, amit a műanyagkupak-gyártók tejelnek a megfelelő helyre azért, hogy ne őket, hanem a fémkupakosokat adóztassák. 

5. János családi segítséggel luxuslakást vásárol gyermekének a Svábhegyen. A téglalap alakú lakás homlokzati falának hossza a=5 m, oldalfala b=24 m, belmagassága c=2,5 m.

a) Számítsa ki, hány 35 mm átmérőjű Rolex Vintage Mens Oyster Perpetual Bubble Bubbleback W típusú órával lehet kirakni a lakás homlokzati falát úgy, hogy azt a szomszédok is jól lássák.

b) Vezesse le ugyanezt orosz Majak típusú kakukkos órával.

c) Számolja ki, hogy ha valakinek ennyije van, az mennyit ér.

6. Péter 2012-ben a Miniszterelnökség államtitkáraként havi nettó 800 ezer forintot keresett. Péter mindig nagyon szerény körülmények között élt és sokat dolgozott, ezért abban az évben kereken 12 millió forintot tudott megtakarítani.

Számolja ki, hogy ilyen spórolás mellett Péter hány kiló kenyeret tudott venni a családjának 2012-ben, ha akkor egy kilogramm fehér kenyér ára a Tescóban 220 forint volt. 

A számolásnál ne vegye figyelembe a rezsicsökkentés hatását.

7. Péter és Antal azon vitatkoznak, hogy melyiküké nagyobb.  Antal Pasa parki lakásának alapterülete 185 m², Péter Dunakeszin megvásárolt villájának lakótere 333,7 m², a teremgarázs és a pince 248,7 m², a medence 61,3 m², a terasz 64,7 m². 

Számolja ki, melyiküké nagyobb!