Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Százmillióval kárpótolják a Fekete Sereg szétszívatott áldozatát

2014.12.04. 12:03

Százmilliós kártalanítást ítélt meg Szántai Attilának, a Fekete Sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. 

Az MTI röviden le is írta Szántai döbbenetes történetét. A fővárosban motelt, éttermet üzemeltető Szántai Attilára 2000 végén szabadították rá a Fekete Sereget a bűnözőkkel együttműködő rendőrök. Őt és családját hónapokon át védelmi pénzért zsarolták, fenyegették, megverték, mígnem Szántai Attila jogszerűen tartott fegyverével a saját otthonánál rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy életveszélyesen megsebesült. Ezután Szántai Attilát ítélték jogerősen 13 év fegyházra, ráadásul bandatagok közé zárták, akiktől további súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie, miközben a családját továbbra is fenyegették.

Szántai Attila 6 év 9 hónap után került szabadlábra. 2012-ben mentették fel jogerősen a vádak alól a megpróbáltatások miatt maradandó egészségromlást elszenvedő idős férfit.

A Fekete Sereg az egyik legbrutálisabb bűnszervezet volt Magyarországon, a vezetője az a Magyar Róbert volt, akit később tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Magyarnak és társainak hosszú bűnlajstroma volt, de a legsúlyosabb ezek közül, hogy a sereg ölte meg Óbuda egyik ismert gengszterét, Ragyás Tónit még a kétezres évek elején. Ezenkívül egy mátészalkai cigicsempészt is majdnem megöltek Magyar emberei. 

Szántai kalandja is elég durva volt a Fekete Sereggel. Ahogy egy Népszabadságnak adott korábbi interjújából kiderül, 2000 karácsonya előtt egy héttel az általa üzemeltetett hotel egyik vendége felvitt magához két örömlányt. Mivel a vendéget meglopták, Szántai hívta a rendőrséget, a helyszínre érkező járőrök azonban nem csináltak semmit.

Az egyik rendőr azonban felajánlotta, hogy tudna valakit, aki segíthet megelőzni a hasonló eseteket. Azonnal felhívta Szűcs Tamást, aki negyedórán belül a hotelnél volt. Szűcs védelmi pénzért cserébe védelmet ígért, de ez végül zsarolásokba fordult át. Később Szántainak nekirontottak a sereg katonái, a férfi ekkor lőtte le őket önvédelemből – egyikük meghalt. Börtönbe került, ahol a sereg emberei közé zárták. Erről így mesélt:

Rendszeresen kék-zöld voltam. Amikor a nevelő megkérdezte, mi történt, azt feleltem, elestem. Tudomásul vették. Nekik így volt kényelmesebb. Persze hogy összevertek, volt, hogy egy nap többször is. A rácsok mögött töltött hat év és kilenc hónapból öt és fél évet rettegésben éltem.

A börtönévek alatt vállalkozóként is tönkretették, hiába árulta 2007-től a tönkrement panzióját, a válság miatt nem volt rá vevő. 

A felmentése után 1 milliárd forintra perelte az államot, ebből ítéltek meg most 100 milliót. Az Origónak korábban így indokolta, miért 1 milliárdot kért:

Mennyiért feküdne be az ellenségeivel egy cellába egy másodpercre? Na, ezt szorozza be hat év kilenc hónappal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?