Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trükkel dolgozna a nyolckerben a drogosokat segítő szervezet

2014.12.04. 18:06 Módosítva: 2014-12-04 18:08:36

Bár Kocsis Máté polgármester kiszorította az intravénás droghasználók segélyszervezetét, a Kék Pontot a Józsefvárosból, a civilek most megpróbálnak visszatérni a problémával sújtott kerületbe. A Kék Pontból kivált három szociális munkás csütörtökön jelentette be az Alternatíva Alapítvány indulását, amely a tiltást kicselezve segítene a rászorulókon.

A Kék Pontnak többek közt azért kellett távoznia a kerületből, mert az önkormányzat váratlanul többszörösére emelte a bérleti díjat. Az új alapítvány egy busszal járná a kerületet, hogy az intravénás droghasználókhoz steril fecskendőket, motivációs anyagokat, és az egészségügyi rendszerbe való belépéshez szükséges információt juttasson el.

A három alapító szerint többek közt az AIDS és a Hepatitis C visszaszorítása miatt fontos, hogy ne hagyják magukra a veszélyeztetett réteget. Tájékoztatójuk szerint az utolsó pillanatban próbálnak segíteni: 

2014-ben Magyarországon csak az első hat hónapban annyi ember halt meg AIDS-ben, mint tavaly egész évben, a kiszűrt HIV-fertőzöttek száma pedig mintegy 3000, és a nem kiszűrtek számát is több ezerre becsülik a szakemberek.

A HIV és Hepatitisz C fertőzések szempontjából a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok (az intravénás szerhasználók és a szexmunkások) most gyakorlatilag semmilyen kapcsolatban nincsenek a szociális és egészségügyi ellátórendszerrel. A legnagyobb budapesti tűcsereprogram bezárása után sem a steril eszközökhöz való hozzáférés, sem a helyzet monitorozása nem biztosított a HIV-járvány kialakulását fékezni képes mértékben.

Az Alternatíva Alapítvány egy ilyen helyzetben, mondhatni az utolsó pillanatban kapcsolódik be a védekezésbe. Elindítjuk alacsonyküszöbű segítő programjainkat, melyek elérik a közegészségügyből kiszorult intravénás szerhasználókat és szexmunkásokat is. Szűrővizsgálatokat, továbbá egészségügyi oktatást tartunk, és motivációs csomagokkal, illetve steril eszközökkel látjuk el a rizikócsoportokba tartozókat. Ezzel a tevékenységgel nem csak a kirekesztett csoportok tagjait segítjük, egyfajta társadalmi védőháló szerepet szeretnénk betölteni, hiszen a HIV és a Hepatitisz C nem csak a rizikócsoportokat, de a többségi társadalmat is veszélyezteti.

 Kérdésünkre, hogy nem félnek-e a polgármester támadásától, az alapítók azt válaszolták:

„Ma minden civil szervezetet fenyeget az a veszély, hogy ellehetetlenítik. De csak azért, mert a civileket nem szeretik az ország vezetői, még nem adhatjuk fel a programjainkat. Tudjuk, hogy sok olyan ember van, akinek segítségre van szüksége, és akik ma egyre kevesebb helyre fordulhatnak.”

Az Alternatíva Alapítvány a nyolcadik kerületben kezdi el a működését, mert a tagok itt rendelkeznek nagy terepismerettel. De a következő lépésben Budapest egészére is kiterjesztenék szolgáltatásaikat.

Az alapítvány másfél millió forintos magánadományból indult, amelyet a normatív támogatás egészít ki hamarosan. Remélnek még támogatást a Norvég Alaptól is. Első programjukat a TASZ támogatta.

Első akciónk keretei között HIV szűrést végzünk, több budapesti helyszínen, a Társaság a Szabadságjogokért együttműködésével. Az Alternatíva Alapítvány által Magyarországon elsőként alkalmazott gyorsteszt olyan pontos, mint a hasonló laboratóriumi vizsgálatok, viszont 1 perc alatt kimutatja a HIV-fertőzést. Az egész művelet olyan, mint az otthoni vércukormérés, a teszt az ujjhegyből vett egy csepp vérből mutatja ki a vírust.

Az Index két riportban számolt be a józsefváros egyes részein uralkodó helyzetről.  Az elsőben az utcát mutattuk be, a másodikban azt, hogy miként működik egy drogáruház a kerületben.