Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Attól függ a béremelés, mennyien lesznek a tüntetésen?

2014.12.05. 13:40
József nádor tér visszatér.

„Tele a puttony” mottóval megy tüntetni Mikulás napján, szombaton négykor a József nádor térre, a Nemzetgazdasági Minisztérium elé a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A minisztériumokban, önkormányzatoknál vagy éppen a NAV-nál dolgozókat képviselő szakszervezet berkeiben elterjedt, hogy a kormány attól teszi függővé a béremelést, hogy hányan lesznek a tüntetésen. 

A szakszervezet leginkább azért demonstrál, mert a közigazgatásban dolgozóknál már hat éve nem emelték a fizetéseket, így reáljövedelmük egyharmadát mára elveszítették. Az évek óta tartó ígérgetés után a béremeléssel is járó életpályamodellt csak a kormánytisztviselőknél akarják bevezetni, és azt is csak 2016–ban. 

Nagy felháborodást keltett a kormánytisztviselőknél az ellentételezés nélkül  10, illetve 12 órára emelt munkaidő. A többség a kifizetetlen túlórák, a ki nem vehető szabadságok, a cafeteria felszámolása miatt elégedetlen. A szakszervezet  hároméves bérfelzárkóztató programot dolgozott ki. Ezzel 2017 végén a közszolgálati dolgozók reálbére elérhetné a 2008-as (!) mértéket.