Egyre többen csalódnak a Fideszben

2014.12.05. 16:16

Kissé kacifántosan fogalmazta meg közleményében a Nézőpont Intézet azt, hogy röviddel az október választási győzelem után elég sok szavazója hátat fordított a Fidesznek: "a „győzteshez húzás” októberi tendenciáját a politikai diskurzus tematikájának megfordulása követte, a Fidesz-KDNP számára kevésbé pozitív ügyek kerültek napirendre. Ennek hatása látszik is a pártpreferencia-adatokon, a kormánypártoktól - bár felmérésenként eltérő mértékű - de szignifikáns méretű csoport távozott".

Ahogy más közvéleménykutatás, a Nézőpont felmérése is azt hozta ki, hogy a Fideszről lemorzsolódott szavazók nem egy másik párt szimpatizánsaivá váltak, hanem eltüntek a nagy semmibe. Vagy ahogy a nézőpontosok fogalmaznak, "a bizonytalanm illetve a rejtőzködő kategória méretét növelték".

A Nézőpont Intézet az önkormányzati választás után, október 14-17. között készített felmérésébenmég a teljes népesség 32 százaléka szimpatizált a Fidesz-KDNP szövetséggel. A netadó elleni tiltakozás után és a tervezett különadó visszavonása után, november 3-7. között készült legfrissebb felmérésük szerint viszont a kormánypártok támogatottsága enyhén, hibahatár környékén 29 százalékosra csökkent. A kormánypártoktól elfordulók ugyan nem váltottak pártot, de a korábbi rejtőzködők egy része kisebb mértékben a Jobbik és az LMP felé fordult (a Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 11 százalékról 14 százalékra, az LMP támogatottsága pedig azonos bázison 3 százalékról 5 százalékra emelkedett). Az ellenzéki pártok persze ezzel együtt is jelentős lemaradásban vannak a kormánypártok mögött - jegyzi meg a Nézőpont.