Kommunisták és szocdemek is indítanának jelöltet Veszprémben

2014.12.05. 17:56

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket a februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezeket a szervezeteket:

  • Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját,
  • a Magyar Munkáspártot,
  • és az MSZP-t. (A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.)

Veszprémben azért lesz időközi választás, mert Navracsics Tibort, a választókerület országgyűlési képviselőjét november 1-jétől uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. A választáson dőlhet el, hogy megmarad-e a Fidesz kétharmados többsége vagy elbukja. A Fideszben zavart okozott, hogy a kormánypárt gazdasági hátországát megteremtő, de Orbán Viktorral már rossz viszonyban lévő Simicska Lajos bejelentette, fontolgatja az indulást. (A Fidesz kárára.)

Az NVB február 22-ére tűzte ki a veszprémi választás időpontját. A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál. Ajánlásokat azonban csak az a jelölőszervezet gyűjthet, amely nyilvántartásba vetette magát az NVB-nél.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.