Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kommunisták és szocdemek is indítanának jelöltet Veszprémben

2014.12.05. 17:56

Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket a februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezeket a szervezeteket:

  • Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját,
  • a Magyar Munkáspártot,
  • és az MSZP-t. (A függetlenként induló jelölteknek nem kell regisztráltatniuk magukat a választásra.)

Veszprémben azért lesz időközi választás, mert Navracsics Tibort, a választókerület országgyűlési képviselőjét november 1-jétől uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. A választáson dőlhet el, hogy megmarad-e a Fidesz kétharmados többsége vagy elbukja. A Fideszben zavart okozott, hogy a kormánypárt gazdasági hátországát megteremtő, de Orbán Viktorral már rossz viszonyban lévő Simicska Lajos bejelentette, fontolgatja az indulást. (A Fidesz kárára.)

Az NVB február 22-ére tűzte ki a veszprémi választás időpontját. A választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál. Ajánlásokat azonban csak az a jelölőszervezet gyűjthet, amely nyilvántartásba vetette magát az NVB-nél.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!