Orbán: Vida Ildikó perelje be Goodfriendet!

2014.12.05. 08:26 Módosítva: 2014.12.05. 09:14
Déli Áramlat, Paks 2, vasárnapi zárva tartás, kitiltások, neofasiszta diktátorozás. A miniszterelnök rádióinterjújában sok forró téma előkerült, és már az atomerőmű-bővítés lefújása is felmerült.

A miniszterelnök szokás szerint interjút adott a Kossuth rádió 180 perc című műsorának. A tűzzel-vassal védett Déli Áramlat orosz visszavonása nem ütötte nagyon szíven, mint mondta:

a Déli Áramlat gázvezeték-dossziéja bezárult

Azonban szerinte továbbra is az a magyar érdek, hogy legyen olyan gázvezeték, ami Magyarországra jön, és elkerüli Ukrajnát. Orbán szerint a Nabucco és Déli Áramlat meghiúsulása után egy harmadik utat kell keresni.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett a Magyarország és Azerbajdzsán közötti stratégiai megállapodásra, amely lehetőségeket jelent Magyarországnak, és most ennek „aprópénzre váltása" a feladat.

Arra a felvetésre, van-e forgatókönyve arra, hogy ha esetleg a paksi atomerőmű bővítéséből is kiszállnának az oroszok, a miniszterelnök azt válaszolta: minden nemzetközi szerződést legalább ketten írnak alá, és ha az egyik fél eláll szándékától, akkor az nem valósul meg. A szerződések azt is tartalmazzák, milyen következményei vannak, ha valamelyik fél eláll a szándékától – tette hozzá.

Heti hat napból már meg lehet élni

A kormány által is támogatott vasárnapi pihenőnapról szólva Orbán Viktor közölte: hosszú ideig tartott a vita, amelyben neki a legerősebb érv az osztrák és a német rendszer volt.

A kormányfő fontosnak nevezte a törekvést arra, hogy „senkit ne lehessen vasárnap dolgoztatni”, ami legegyszerűbben a kereskedelemben oldható meg. A törvény sem üzletek bezárásáról szól, hanem arról, hogy senkit se lehessen dolgoztatni a hét utolsó napján – magyarázta.

Arra a kérdésre – utalva egy évekkel ezelőtti, a vasárnapi zárva tartást akkor még elutasító nyilatkozatára –, hogy ma már meg lehet-e élni heti öt napi munkából, azt felelte: „hatból talán már igen”.

Reagált a neofasiszta diktátorozásra

A miniszterelnök kitért John McCain mondataira is. Az arizonai republikánus szenátor neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt, aki szerint ezek a szavak a gazdájukat minősítik. Orbán azt is mondta, hogy szerinte „Magyarország nemzeti függetlensége áll támadás alatt”. 

A pénteki rádióinterjúban szóba került az Egyesült Államokkal kapcsolatos másik aktuális ügy, a beutazási tilalom kérdése is. Orbán Viktor kifejtette: leegyszerűsödni látszik a helyzet, mert az amerikaiak a minap egyértelmű nyilatkozatot tettek, azt mondták, az adóhivatal elnöke korrupciós bűncselekményt követett el.

Ha Vida korrupt, bezárják!

A miniszterelnök egyetlen feladatot lát és vár el a jelenlegi helyzetben – erről csütörtökön beszélt is Vida Ildikóval, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökével –, mégpedig azt, hogy azonnal jogi útra kell terelni a vitát, „élni kell a lehetőséggel, hogy ebből a ködös és zűrös hablatyolásból az egész ügy végre a jog tiszta mezejére és tiszta nyelvezetébe került át”. Pert kell indítani, „rágalmazás, jó hírnévhez való jog: a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben” – mondta.

Arra, hogy mi a helyzet, ha bebizonyosodik a korrupció, a kormányfő azt válaszolta: ha korrupciós bűncselekmény bizonyosodik be, „akkor az embert Magyarországon bezárják".

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy válaszul a beutazási tilalmi ügyre magyar kitiltási proklamáció készülne, Orbán Viktor azt felelte: „úgy fogunk majd eljárni, ahogy egy nemzeti függetlenségére büszke országnak el kell járnia".