Rogán magánemberként kért jogi véleményt a Portiknak eladott ingatlanról

2014.12.05. 08:43 Módosítva: 2014.12.05. 09:51

A Népszabadság úgy tudja, hogy Rogán Antal V. kerületi polgármesterként magánemberként rendelt jogi véleményt egy ügyvédi irodától, miután az önkormányzat bérbe adott egy Károly körúti ingatlant Portik Tamás élettársának, aki azt két hónapon belül kedvezményes áron megvehette. A lap szerint furcsa, hogy Rogán miért magánszemélyként kérte a jelentést, ami így nem közérdekű adat.

Az önkormányzat csütörtöki pénzügyi bizottsági ülésén Sélley Zoltán jegyző azt mondta, hogy a jelentés azért nem felelhető fel az önkormányzatnál, mert Rogán magánemberként kérte. A Vs.hu beszámolója szerint ugyanakkor Sélley átadta a jelentést Steiner Pálnak, a pénzügyi bizottság vezetőjének, aki nyilvánosságra hozta azt.

A Blikk korábban arról írt, hogy a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 évre ítélt Portik élettársa, Pápa Marianne cége, a Classic Immo Kft. négyzetméterenként 247 ezer forintot fizetett a 212 négyzetméteres kiskörúti helyiségért, majd 52,4 millió forintért vásárolhatta meg.

A vizsgálati jelentés szerint a helyiség bérbeadásáról 2011 szeptemberében döntött a tulajdonosi bizottság, a döntést Rogán helyettese írta alá, "a polgármesternél nem járt a döntéssel kapcsolatosan semmilyen irat". Az ingatlanértékesítésről csak a jegyző rendelkezett minden információval.

Rogán korábban közölte, hogy 2012 végén vizsgálatot folytatott az ügyben, de törvénytelenségre nem derült fény. Ennek ellenére 2013 szeptemberében bizalomvesztés miatt kezdeményezte Rónaszéki László jegyző felmentését.

A csütörtöki bizottsági ülésen Steiner Pál, a pénzügyi bizottság MSZP-s vezetője közölte, hogy a testület kérésére a hivatal összeállít egy anyagot azokról a belvárosi ingatlanügyekről, amik nagy sajtónyilvánosságot kaptak, ugyanis március végéig meg akarják vizsgálni, hogy az ingatlaneladások szabályszerűek voltak-e.