Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Századvég: Orbán népszerűbb mint négy éve

2014.12.05. 13:21

A Századvég kutatása szerint az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események, politikai konfliktusok érdemben nem változtattak a politikai tér hosszú hónapok óta fennálló erőviszonyain.

A kutatóintézet friss pártpreferencia-kutatásáról készült, az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzése szerint a Fidesz még mindig a legerősebb párt, és a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. A kutatás alapján a Századvég úgy értékeli: nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban. Mint írták, a novemberben készült 2700 fős, nagymintás adatfelvétel az úgynevezett "aktív szavazók" között vizsgálja a politikai piac változásait. Az aktív szavazók azon állampolgárokból állnak, akik rendszeresen (vagy legalább valamilyen rendszerességgel) részt vesznek a választásokon, így lényegében ők alakítják az ország politikai térképét, az ő szavazataikért folyik a verseny - fejtették ki.

A kutatócég szerint a Fidesz támogatottsága mérséklődött ugyan októberhez képest (mintegy 4 százalékponttal), de a baloldali pártok érdemben nem tudtak erősödni. A Jobbik támogatottsága 1 százalékkal nőtt az aktív választók körében, jelenleg 14 százalékon áll. A Fidesz ebben a körben most 37 százalékot ér el. Az MSZP támogatottsága novemberben 9, az LMP-é 6, a DK-é 5, az Együtté pedig 3 százalék volt. Az aktív választók körében a Fidesz fölénye a második helyezett Jobbikkal szemben jóval több, mint kétszeres - tették hozzá.

2010 = 2014?

A Századvég szerint a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. Emlékeztettek arra, hogy az önkormányzati választás után akkor is csökkenni kezdett a kormányzó pártok támogatottsága: a Fidesz 2010 novemberében az aktív szavazók körében ugyanott állt, mint most.

A közleményben azt írták: néhány mutatóban a helyzet most még kedvezőbb is a Fidesz számára. Négy évvel ezelőtt a megkérdezettek 28 százaléka látta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, most ez a szám 32 százalék - közölték.

A Századvég kutatása szerint Orbán Viktor kormányfői megítélése is kedvezőbb ma: míg 2010 decemberében a megkérdezettek 39 százaléka volt pozitív véleményen a miniszterelnökről, most a válaszadók 46 százaléka. A kutatóintézet azon kijelentését, miszerint nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban, azzal magyarázza, hogy a parlamenti ellenzék - a Jobbik minimális erősödésén kívül - semmit nem tudott profitálni az önkormányzati választást követő eseményekből, támogatottságuk érdemben nem nőtt. A baloldal továbbra is szétaprózott, legyengült állapotban van - jegyezték meg.

Gyurcsány a legelutasítottabb

Mint írták, a folyamatosan vezető szerepre aspiráló Gyurcsány Ferenc DK-elnök elutasítottsága 74 százalék, és ezzel magasan ő a legelutasítottabb politikus Magyarországon. Összehasonlításképp: Orbán Viktoré 45 százalék - tették hozzá. A Századvég értékelése szerint arról van szó, hogy a megfigyelt változások és azok mértéke megfelel az ilyenkor megszokott trendeknek. "2010 legvégén a Fidesz hasonló helyzetben volt, mint ma és azt is tudjuk, hogy három és fél évvel később választást nyert" - hangoztatták.

A kutatás részleteiről közölték, a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást november 6-26. között végezték, 2700 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 1,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.