Ödön
2 °C
11 °C

Egy nő 1989 óta kapta egy halott nyugdíját, most bukott le

2014.12.06. 11:04 Módosítva: 2014-12-06 11:05:55

25 éven keresztül vette fel jogtalanul egy elhunyt ember nyugdíját egy 55 éves budai nő, aki így  14 millió forinttal károsította meg az államot, tudta meg a Blikk. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság azonnal visszakövetel tőle 4 millió 673 ezer forintot, de csak a 2000 utáni pénzt hajthatja be az asszonyon, mert a korábbi iratokat nem találják.

25 év alatt 14 milliót kapott

A történet 1989. október 5-én kezdődött, amikor Vass Gábor 50 évesen, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az akkori Fővárosi Tanács szociális osztálya valmiért még ugyanebben a hónapban hivatásos gondnoknak kirendelte I.-né Sz. Máriát a már halott Vass Gábor mellé. Ettől kezdve minden hónapban hozta a postás Vass úr nyugdíját, akiről a kirendelt gondnok tudta, hogy már nem él, mégis 25 éven keresztül átvette a pénzt.

A Blikk úgy tudja, a Buda előkelő részén lakó, háromgyermekes asszony rokkantnyugdíjas, szomszédai szerint oxigénpalackkal lélegzik, ezért elzárkózott a nyilvánosságtól. A bulvárlap a NAV sajtóosztályát is megkérdezte az ügyről, de mivel ez egy konkrét adózó konkrét ügye, adatvédelmi okokra hivatkozva megtagadták a választ.

Megússza, ha fisszafizeti a pénzt?

Szőke Lovas Zsuzsa, az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet szóvivője szerint

Az ilyen és ehhez hasonló esetekben a nyugdíjfolyósítónak büntetőeljárást kell kezdeményeznie az ellen a személy ellen, aki jogosulatlanul veszi fel a nyugdíjat.

Dr. Lichy József ügyvéd szerint

a vádemelés pillanatáig megtéríthető a kár, s így az elkövető mentesülhet a felelősségre vonás alól. A jogosulatlanul folyósított nyugdíj teljes összegét nem követelhetik vissza, mindössze az elévülési időn belüli részét, vagyis öt évre visszamenőleg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?