Lesz helikopterbeszerzés, csak kitolódott

2014.12.06. 08:53

Siklósi Péter helyettes államtitkár a Magyar Hírlap szombati számának adott interjújában azt mondta: minden ellenkező szóbeszéddel szemben napirenden van a szállítóhelikopterek beszerzése, az ügy nem múlt ki, csak kicsit kitolódott.

A szóba jöhető típusokról azt mondta, hogy "olyan helikoptergyártók termékei, amelyek megfelelnek a Magyar Honvédség igényeinek." Itt említette, hogy a gyártók érthetően igen aktívak, lobbiznak, mutogatják a gépeiket. A helyettes államtitkár ezzel valószínűleg a korábban a Heti Válaszban és a Magyar Nemzetben megjelent egész oldalas hirdetésekre gondolt. A hirdető az AugustaWestland.

Oroszországot pedig nem politikai okokból hanyagoljuk a beszerzésen, hanem egyszerűen nem jelentkeztek. A ma rendszerben  tartott orosz Mi-8-as helikopterek strapabíró darabok, de a pótalkatrészeket az oroszok és az ukránok is nehezen szállítják le. Siklósi szerint még határozottan szükség van ágyukra, elég szétnézni a térségben, és fegyveres konfliktusokat látunk.

Siklósi az Index a hadsereg mai állapotát felmérő cikkére is reagált, mely szerinte "kissé elferdítve tálalta a tényeket. Mondjuk úgy, hogy a helyzet nem rózsás, ám nem is annyira sötét, ahogy ott lefestették" – mondta a lapnak.