Kocsis drogtesztre kötelezné a 12-18 éveseket

453996914
2014.12.06. 11:13 Módosítva: 2014.12.06. 16:57

Egészen meglepő javaslatot tett a Facebook oldalán Kocsis Máté 8. kerületi fideszes polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki drogpolitika helyett drogellenes politikáról szeretne hallani.

Szerintem érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Így a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozhatna az évenkénti kötelező drogteszt. Javasolni fogom az országgyűlési frakciónak, hogy a közeljövőben tűzze napirendre a kérdést és a részletszabályok megvitatása után készítsen jogszabály-tervezetet. 

Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programvezetője az Index kérdésre azt mondta, hogy

Kocsis Máté javaslata szakmai szempontból agyrémnek minősül.

Mint mondja, 2007-ben, a szocialista kormányzat idején egyszer már felmerült az iskolai drogteszt, de azt rövid úton elvetették, mivel a nemzetközi szakirodalom szerint nem előzi meg hatékonyan a droghasználatot a diákok körében, viszont számos hátránya van:

  • jogi kockázatokat jelenthet az iskoláknak, későbbi perek forrásává válhat
  • költséges és elvonja a forrásokat a prevenciótól
  • alááshatja a bizalmat a szülő-gyermek, pedagógus-gyermek viszonyában
  • nem kívánt következménye lehet, hogy a diákok kevésbé kimutatható, de esetenként veszélyesebb drogokat használnak
  • ráadásul a Józsefvárosban is legnépszerűbb szerek közé tartozó új dizájnerdrogokat még laboratóriumokban is alig lehet kimutatni, nemhogy gyorstesztekkel
  • a rendőrség pozitív drogteszt esetén hivatalból köteles büntetőeljárást indítani,  a Btk. tavalyi szigorítása után tehát még súlyosabb böntetőjogi következményekre számíthatnak a fiatalok

A szakember szerint tavaly 59 millió forint értékben nyertek pályázati pénzt a különböző szervezetek iskolai drogprevencióra, ami jóval kevesebb, mint amit 5-10 éve biztosítottak erre a területre.

Ehhez képest egy átlagos vizeletteszt 3-5 ezer forintba kerül, amire rájönne a gyorstesztek verifikálásának költsége, a munkatársak fizetése, az adatok nyilvántartásának költségei, stb. Ha 850 ezer átalános- és középiskolába járó gyerekkel számolunk, akkor 5 ezer forintjával máris 4,2 milliárd forintos tételnél jár ez az ötlet, és akkor még nincsenek benne a politikusok és az újságírók.

Sárosi arra is felhívta Kocsis Máté figyelmét, hogy az alkoholfogyasztás minden mutató szerint a legveszélyesebb a fiatalok körében, inkább emiatt kellene aggódni.

Kocsis 14 órával ezelőtti posztja nem aratott nagy sikert az emberek körében sem: eddig mindössze 105-en lájkolták, miközben a hozzászólások között az a megjegyzés aratott a legnagyobb sikert, hogy "Te beteg vagy, öreg".

Van olyan kommentelő, aki azt javasolja a fideszes politikusnak, hogy rendben, "de akkor legyen olyan is, hogy bármikor bekopoghatunk a politikusokhoz egy kis vizeletért, sőt, legyen poligráfos vizsgálat a bizottsági meghallgatásokon, és igazságszérum alkalmazása vagyonosodási kérdésekben".

Többek viszont arra hívják fel a politikus figyelmét, hogy miközben a kötelező tesztnek alig lenne visszatartó ereje, hatalmas költségekkel járna, amit inkább prevencióra kellene fordítani.

Kocsis Máténak egyébként nem ez az első droggal kapcsolatos kirohanása, miután megszüntette a Kék Pont tűcsereprogramot a kerületben, és az alapvető jogok biztosa elmarasztalta ezért, azzal gyanúsította meg Székely László hivatalát, hogy

befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba.

A Kék Pont működésére pont a 8. kerületben lenne a legnagyobb szükség, ahol helyszíni riportjaink szerint erőteljesen megnövekedett a szintetikus drogfogyasztók száma. Az intravénás szerhasználók így most egymásnak adják át a használt tűket, ami megnövelheti az AIDS és a Hepatitisz C fertőzések számát a kerületben.

A Kék Pont három aktivistája most azt tervezi, hogy egy busszal fogják járni a kerületet, hogy fecskendőket és leszokáshoz segítő motivációs anyagokat juttassanak el a drogfogyasztókhoz.

Frissítés:

1., Kocsis Máté ötlete világszenzáció lett, a hírt megírta az AP, amit átvett a Fox News és az ABC News is. Az AP emlékeztet rá, hogy a 8. kerületi polgármester élen járt a hajléktalanok közterületekről való kitiltásában is.

2., A Fidesz-frakció szóvivője, Tuzson Bence szombat délutáni sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy Kocsi Máté felvetését hétfő délután fogják megtárgyalni a frakcióülésen.