A Fidesz kitüntette a volt baloldali polgármestert, csak nem szólt neki

2014.12.07. 10:16
Ferencváros fideszes vezetése díszpolgárnak választotta az egykor SZDSZ-es, most Együtt-színekben politizáló Gegesy Ferencet, aki 20 évig vezette a kerületet. Csakhogy a díjátadó gáláról senki nem szólt Gegesynek, aki az Indextől értesült az eseményről. Mindegy is ugyanakkor, amúgy se vette volna át a kitüntetést. Díszpolgár-avatás magyar módra.

A díszpolgár-avatások egy település életében általában az izgalommentes protokollesemények közé tartoznak, ám Magyarországon persze találunk rá példát, hogy ezt sem sikerül hibátlanul megoldani.

Budapest IX. kerületében csütörtökön nagy ünnepség volt: az Iparművészeti Múzeum aulájában tartották Ferencváros Napját, amelyen Bácskai János fideszes polgármester átadta a kerületi elismeréseket is. A nagyszabású ünnepségről, amelyet Tarlós István főpolgármester is megtisztelt a jelenlétével, természetesen részletesen beszámolt a kerület honlapja.

Ebből kiderült, hogy a fideszes önkormányzat - a jelenlegi politikai helyzetben szokatlan módon - az idén nem másnak adta a díszpolgári címet, mint Gegesy Ferencnek, aki 1990 és 2010 között vezette SZDSZ-es polgármesterként a kerületet (2008-ban amúgy kilépett az SZDSZ-ből), majd az idén októberben az Együtt-PM színeiben próbálta legyőzni a fideszes polgármestert. Csupán 234 szavazattal maradt alul.

A Ferencvaros.hu hosszan idézte a főpolgármestert, aki megdicsérte Bácskait az egyedülálló gesztusért:

Tarlós szerint ez az egyik legtöbbet fejlődő kerület a rendszerváltás óta, melyben nagy szerepe volt a most díszpolgári címmel kitüntetett előző polgármesternek, dr. Gegesy Ferencnek. Ugyanakkor elismerését fejezte ki dr. Bácskai János polgármesternek nagyvonalúságáért, hogy megbecsüli elődje teljesítményét, akinek méltó utódja.

A részletes beszámoló egy elég fontos dolgot elhallgatott:

Gegesy Ferenc nem volt ott a díjátadón, mégpedig azért, mert nem is tudott róla.

Gegesy ugyanis külföldön van, és az Indextől értesült arról, hogy már át is adták a díszpolgári elismerését. A volt polgármester azt mondta telefonon, hogy azt az egyik hivatali dolgozó korábban jelezte neki, hogy a képviselő-testület őt választotta díszpolgárnak, de a gála híre már nem jutott el hozzá.

Gegesy Ferenc
Gegesy Ferenc

Külföldre utaztam hétfőn, lehet, hogy postán küldtek valamit, azt nem kaptam meg. Telefonon nem keresett ezzel senki

– mondta Gegesy, aki meglepődött azon, hogy már le is zajlott a ceremónia. Az Indexnek ugyanakkor jelezte, hogy ha Budapesten tartózkodott volna, akkor sem megy el a gálára:

Nem tudok átvenni kitüntetést olyan személyektől, akik tönkreteszik Ferencvárost.

Gegesy szerint hiteltelen lett volna tőle, ha díjat fogad el a fideszes vezetéstől azok után, hogy a kampányban a fideszes kerületirányítás ellen beszélt. Gegesy szombaton azt mondta, hogy azóta sem érdeklődött senki, miért nem ment el a gálára.

Nem a Fidesz, a képviselő-testület támogatta

Megkerestük dr. Bácskai Jánost, Ferencváros polgármesterét, és megkérdeztük, hogyan próbáltak kapcsolatba lépni Gegesyvel. Bácskai elmondta, hogy Gegesyt november elején jelölték díszpolgári címre, és azóta folyamatosan keresték; egy kolléganője beszélt is vele telefonon, így Gegesy tudott a jelölésről. A díjazottat a szavazás után is keresték telefonon, és legalább kétszer postán is. Bácska azt mondta, Baranyi Krisztinát is megkérte, hogy közvetítsen, de csak annyit tudtak meg, hogy Gegesy külföldön van.

Bácskai azt mondta, Gegesy helyében átgondolná, hogy visszautasítja-e a díszpolgári címet, főleg, hogy a Fradi-szurkoló főpolgármestert, Tarlós Istvánt is megnyerték a díjátadónak. Bár Gegesy nem akarta átvenni a kitüntetést, Bácskai szerint mindenképp érdemes lenne, mert a díjat nemcsak a Fidesz-frakció, hanem a képviselő-testület többsége szavazta meg (a jobbikos képviselő például nemmel szavazott).  Bácskai úgy látja, Gegesy abszolút megérdemelten kaphatna díszpolgári címet, mivel ezzel az egész életművét jutalmazzák. Ahogy fogalmazott: ő még csak négy éve polgármester, de épp ezért látja, hogy Gegesy húszéves munkája mögött mekkora teljesítmény van.