Judit
3 °C
7 °C

Kósa Lajos a barátja pénzén vett könyveket

2014.12.08. 07:06 Módosítva: 2014-12-08 11:32:29

Kósa Lajos a Központi Antikvárium pénteki árverésén 15 könyvritkaságot vásárolt körülbelül 2 millió forint értékben, írja a Blikk. Kósa azt közölte: magának csak két könyvet vett összesen 76 ezer forintért, a többit egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátja kérésére és az ő pénzén vásárolta meg. 

A Blikk szerint a kétórás liciten a Fidesz ügyvezető alelnöke 280 ezer forintot fizetett Luther Márton 1532-ben kiadott adventi prédikációjáért, 240 ezerért vitt el egy Füst Milán által Radnótinak dedikált verseskötetet, és 220 ezer forintot adott egy Radnóti Miklós könyvtárából előkerült Márai Sándor-könyvre, amelyben a szerző a szegénységhez ad tanácsokat.

Kósa vett két Csokonai- és egy Dugonics-könyvet, valamint egy 18. századi énekeskönyvet. A Blikk szerint félmillió forintnál fájdalmas arccal mondott le József Attila Nagyon fáj című dedikált verseskötetéről. 400 ezer forintig tartotta a licitet a Radnóti-hagyaték részét képező Kisfaludy Károly-színműért, és 420 ezer forintnál szállt ki egy 16. századi versgyűjteményért vívott harcból.

Kósa összesen 1,7 millió forint leütési áron vitt el 15 könyvet, ami a 15 százalékos jutalékkal együtt a 2 milliót közelítette.  

Kósa Lajos a cikk megjelenése után hétfőn azt közölte: a Központi Antikvárium által szervezett árverésen a maga részére csak két könyvet vett. Csokonai Vitéz Mihály A tavasz című könyvéért 42 000 forintot, (Táncsics) Stancsics Mihál(y) Népkönyvéért pedig 34 000 forintot.

Minden más tételt és könyvet egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátom kérésére, az ő pénzén, megbízása alapján neki vettem, mivel ő személyesen nem tudott megjelenni az árverésen. A megbízás tényét előre be is jelentettem. Mindezt a Központi Antikvárium által a barátom részére kiállított másik számla igazolja. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?