Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Büntetőfeljelentés a szombathelyi híváslisták miatt

2014.12.09. 12:20

Büntetőfeljelentéssel zárult az a vizsgálat, amelyet Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar indított, miután november 20-án tudomást szerzett arról, hogy meg akarták szerezni a szolgáltatótól az önkormányzati hivatal több dolgozójának mobiltelefonos adatait - tájékoztatta Angyal László, a szombathelyi városháza kommunikációs vezetője kedden az MTI-t.

Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a feljelentés. A rendőrségnek három nap alatt kell eldöntenie, hogy indít-e nyomozást az ügyben - közölte a szóvivő, aki arról egyelőre nem adott információt, hogy milyen bűncselekmény gyanúja miatt és hány ember ellen tettek feljelentést.

Az MTI városházi forrásból úgy értesült, hogy Puskás Tivadar megnevezte azokat, akik a városházi vizsgálat megállapításai szerint elkövethették a bűncselekményt.

A szombathelyi közgyűlés november 24-ei ülésén Czeglédy Csaba frakcióvezető (Éljen Szombathely - MSZP - DK - Együtt) azt hozta nyilvánosságra, hogy Gaál Róbert jegyző utasítására az önkormányzat egyik alkalmazottja a városháza harminc dolgozója - köztük az összes osztályvezető - szolgálati mobiltelefonjának forgalmi listáját megpróbálta kikérni a szolgáltatótól. Ez az ellenzék szerint személyiségi jogokat és levéltitkot is sérthetett.

A közgyűlésen a jegyző nem vett részt, mert szabadságon volt, két nappal később pedig benyújtotta lemondását, amelyet a polgármester elfogadott.

Az MTI többször is megpróbálta telefonon elérni a volt jegyzőt, de eddig sikertelenül.