Kész Zoltánt, a balos összefogás jelöltjét alig ismerik Veszprémben

2014.12.09. 12:25

A Republikon Intézet közvélemény-kutatást készíttetett a veszprémi 01-es választókerületben, ott, ahol február 22-én időközi parlamenti választást tartanak. Ugyebár ez lesz az a megmérettetés, melyen a Fidesz kétharmada múlhat. A Republikon elemzéséhez az adatfelvételt az Ipsos végezte november 28-december 1 között 800 fős mintán, telefonos megkérdezéssel.

A felmérés használhatóságát kissé megkérdőjelezi, hogy a Fidesz csak az adatfelvétel után jelentette be jelöltjét, Némedi Lajos alpolgármestert, aki így nem is szerepel az elemzésben.

A tavaszi baloldali összefogás pártjai Kész Zoltán független jelölt mögé álltak be. Készt ugyanakkor sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatja. Schiffer András az Indexnek arról beszélt, a csalódott fideszes szavazók megszólításához olyan indulóra van szükség, akit az LMP is támogat és a Jobbiknak sem vállalhatatlan, mert csak így van esélye a jobbra hajló kerület megnyerésére.

A Republikon elemzése láthatóan inkább azzal foglalkozik, hogy az egyes potenciális ellenzéki jelölteknek mennyi esélye van. Íme, az érdekesebb eredmények:

  • A megkérdezett veszprémiek 63%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. 28% szerint jó irányba, 10% nem tud/akar válaszolni.
  • Ugyanakkor helyben, a fideszes vezetésű Veszprémben a dolgok a megkérdezettek 55%-a szerint jó irányba mennek, és csupán 32% szerint rossz az irány.
  • Az eddig valamilyen szinten szóba kerülő jelöltjelöltek közül a legnagyobb az ismertsége Diossy Lászlónak (80%) és Simicska Lajosnak (79%), a legkevésbé ismert, a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltánnál (30%) még Navracsics végül nem induló titkárát, Ovádi Pétert is többen ismerik (35%).
  • A helyi népszerűségi listát a mandátumáról lemondó Navracsics Tibor vezeti (59%), Ovádi Péter 47%-on áll. A legnépszerűbb potenciális ellenzéki jelölt Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter (58%), őt követi az indulását lebegtető, majd visszakozó Török Gábor (53%), majd Kész Zoltán (52%) és a tavaszi, csúfosat bukó MSZP-jelölt Pál Béla (51%). Az LMP-s Gerstmár Ferenc sincs tőlük sokkal lemaradva (48%), Simicska Lajos azonban hiába szerepel a Republikon elemzésében az ismertségi listán, a népszerűségiből valamiért kifelejtették.

A Republikon elemzésének legfontosabb következtetése pedig a következő:

az országos politikai ügyek alapján kimutatható egy, a kormányzati iránnyal szemben álló Fidesz-szavazó csoport a veszprémi választókörzetben, az ő megszólításuk kulcsfontosságú lehet az ellenzéki győzelemhez.