Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kész Zoltánt, a balos összefogás jelöltjét alig ismerik Veszprémben

2014.12.09. 12:25

A Republikon Intézet közvélemény-kutatást készíttetett a veszprémi 01-es választókerületben, ott, ahol február 22-én időközi parlamenti választást tartanak. Ugyebár ez lesz az a megmérettetés, melyen a Fidesz kétharmada múlhat. A Republikon elemzéséhez az adatfelvételt az Ipsos végezte november 28-december 1 között 800 fős mintán, telefonos megkérdezéssel.

A felmérés használhatóságát kissé megkérdőjelezi, hogy a Fidesz csak az adatfelvétel után jelentette be jelöltjét, Némedi Lajos alpolgármestert, aki így nem is szerepel az elemzésben.

A tavaszi baloldali összefogás pártjai Kész Zoltán független jelölt mögé álltak be. Készt ugyanakkor sem a Jobbik, sem az LMP nem támogatja. Schiffer András az Indexnek arról beszélt, a csalódott fideszes szavazók megszólításához olyan indulóra van szükség, akit az LMP is támogat és a Jobbiknak sem vállalhatatlan, mert csak így van esélye a jobbra hajló kerület megnyerésére.

A Republikon elemzése láthatóan inkább azzal foglalkozik, hogy az egyes potenciális ellenzéki jelölteknek mennyi esélye van. Íme, az érdekesebb eredmények:

  • A megkérdezett veszprémiek 63%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. 28% szerint jó irányba, 10% nem tud/akar válaszolni.
  • Ugyanakkor helyben, a fideszes vezetésű Veszprémben a dolgok a megkérdezettek 55%-a szerint jó irányba mennek, és csupán 32% szerint rossz az irány.
  • Az eddig valamilyen szinten szóba kerülő jelöltjelöltek közül a legnagyobb az ismertsége Diossy Lászlónak (80%) és Simicska Lajosnak (79%), a legkevésbé ismert, a baloldali pártok által támogatott Kész Zoltánnál (30%) még Navracsics végül nem induló titkárát, Ovádi Pétert is többen ismerik (35%).
  • A helyi népszerűségi listát a mandátumáról lemondó Navracsics Tibor vezeti (59%), Ovádi Péter 47%-on áll. A legnépszerűbb potenciális ellenzéki jelölt Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter (58%), őt követi az indulását lebegtető, majd visszakozó Török Gábor (53%), majd Kész Zoltán (52%) és a tavaszi, csúfosat bukó MSZP-jelölt Pál Béla (51%). Az LMP-s Gerstmár Ferenc sincs tőlük sokkal lemaradva (48%), Simicska Lajos azonban hiába szerepel a Republikon elemzésében az ismertségi listán, a népszerűségiből valamiért kifelejtették.

A Republikon elemzésének legfontosabb következtetése pedig a következő:

az országos politikai ügyek alapján kimutatható egy, a kormányzati iránnyal szemben álló Fidesz-szavazó csoport a veszprémi választókörzetben, az ő megszólításuk kulcsfontosságú lehet az ellenzéki győzelemhez.