Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Ki hozta a tbc-t az óvodába? A dajka

2014.12.09. 06:20

Tuberkulózissal (tbc) fertőződött meg egy szekszárdi óvodában dolgozó dajka, a vele kapcsolatba került gyerekek közül hétnek a vérében kimutatták a betegséget okozó baktériumot - írta a Magyar Nemzet.

Panasz- és tünetmentes volt az az óvodai dolgozó, akinél egy tüdőszűrést követően aktív tbc-s megbetegedést igazoltak a vizsgálatok - mondta a lapnak a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A dajka egy gyógykezelést követően huzamosabb időre táppénzre kényszerült, majd a munkába állását megelőző kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálaton diagnosztizálták nála a betegséget.

A hatóság közölte, a dajka gyógykezelése haladéktalanul megkezdődött, és a vele kapcsolatba került, a fertőzés veszélyének közvetlenül kitett személyeket is megvizsgálták, a gyerekek szülei részletes tájékoztatást kaptak.

Szabó-Nemes Judit, a Tolna megyei Balassa János Kórház gyermekosztály légúti részlegének vezetője elmondta, az óvodások közül hét gyereknek lett pozitív a vértesztje. Ez azt jelenti, hogy vérükben jelen van a tbc-t okozó baktérium, ugyanakkor ettől még nem biztos, hogy betegek, egyelőre teljesen tünetmentesek, éppen ezért nem fertőzők, közösségbe járhatnak.