Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki hozta a tbc-t az óvodába? A dajka

2014.12.09. 06:20

Tuberkulózissal (tbc) fertőződött meg egy szekszárdi óvodában dolgozó dajka, a vele kapcsolatba került gyerekek közül hétnek a vérében kimutatták a betegséget okozó baktériumot - írta a Magyar Nemzet.

Panasz- és tünetmentes volt az az óvodai dolgozó, akinél egy tüdőszűrést követően aktív tbc-s megbetegedést igazoltak a vizsgálatok - mondta a lapnak a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A dajka egy gyógykezelést követően huzamosabb időre táppénzre kényszerült, majd a munkába állását megelőző kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálaton diagnosztizálták nála a betegséget.

A hatóság közölte, a dajka gyógykezelése haladéktalanul megkezdődött, és a vele kapcsolatba került, a fertőzés veszélyének közvetlenül kitett személyeket is megvizsgálták, a gyerekek szülei részletes tájékoztatást kaptak.

Szabó-Nemes Judit, a Tolna megyei Balassa János Kórház gyermekosztály légúti részlegének vezetője elmondta, az óvodások közül hét gyereknek lett pozitív a vértesztje. Ez azt jelenti, hogy vérükben jelen van a tbc-t okozó baktérium, ugyanakkor ettől még nem biztos, hogy betegek, egyelőre teljesen tünetmentesek, éppen ezért nem fertőzők, közösségbe járhatnak.