Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Már ki is farol a Fidesz a kötelező drogtesztből

2014.12.09. 12:02

Rövid idő alatt megszelídült a Kocsis Máté Fidesz-szóvivő által szombaton bedobott ötlet, amely szerint a politikusokat, az újságírókat és a veszélyeztetett korú fiatalokat kötelező drogteszt alá kellene vonni.

Az Index kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy hétfőn este már arról egyeztettek a jobboldalon, hogy csak önkéntes formában lehetne bevezetni a 12–18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket.

Rogán Antal frakcióvezető, aki a hétfői viharos képviselőcsoport-ülés után bejelentette, a fideszesek többsége támogathatónak tartja a Kocsis nevével fémjelzett ötletet, már akkor is leszögezte: a tesztnek a gyerekek esetében semmilyen jogkövetkezménye sem lehet, és az eredményét sem ismerheti meg más az érintetten és a szülein kívül.

A nagy belső feszültséget okozó felvetést azonban hétfőn még tovább gyengítették, és most már ott tart a javaslat, hogy csak akkor kell vizsgálatra menniük a fiataloknak, ha azt ők maguk vagy szüleik kérik. Ha ezt a feltételt is elfogadják, akkor az az egész köteleződrogteszt-ügyet most is létező, választható szűrési lehetőséggé változtatja.

A 14 év alatti korosztálynál a szülő kérhetné, 14 év felett pedig egy közösen tett nyilatkozat alapján lehet tesztet végeztetni.

Forrásaink szerint  sokan sorolják a Fideszben is a jogilag kivitelezhetetlen kategóriába, hogy az újságírókra vagy más foglalkozási csoportokra bármilyen formában kiterjesszék a drogteszt-kötelezettséget.

Azt egyébként az Indexnek is megerősítették, hogy a kötelező drogteszt javaslata nem Kocsis Máté kommunikációs vezető ötlete volt. A Hvg.hu cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök kommunikációs stábja, azaz lényegében Habony Árpád találta ki a kábítószerveszéllyel operáló tervet, amit végül pénteken Kocsis dobott be a köztudatba a Facebookon.

A lap szerint a stábban jó „politikai terméknek” tartják az ötletet, amellyel legalább a párt törzsbázisánál, szerencsésebb esetben pedig szélesebb rétegeknél ismét a Fidesz tematizálhatja a közbeszédet. A jelek szerint azonban a gyerekekre is drogos bélyeget sütő kommunikációs terv mégsem talált egyöntetű támogatásra, a frakcióban is sokan hangot adtak ellenérzéseiknek.

Úgy tudjuk, hogy a kötelező teszt kiterjesztésének jogi hátterének kidolgozásával megbízott igazságügyi tárcánál sem rajongtak az újabb feladatért. A miniszter is feleslegesnek és jogi nonszensznek tartja a javaslatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?