Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pisiltetné a Dörmögő Dömötör újságíróit Kocsis Máté

2014.12.09. 21:02

Újságolvasóként döbbent rá arra Kocsis Máté, hogy Magyarországon olyan súlyos a droghelyzet, ami azonnali beavatkozást kíván, mondta el a politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

"Nem csak nyolcadik kerületi polgármesterként, de újságolvasóként is látom, hogy a droghelyzet kezd elharapózni Magyarországon."

A fiatalok, a politikusok, és az újságírók kötelező drogtesztjének ötletével előálló politikus a műsorban is kiállt a tervezete mellett, miközben tudható, hogy már a Fidesz is kihátrálna az ügyből.

Kocsis az állami pisiltetés tervét két okból tartotta továbbra is jónak:

 1. Szerinte a drogtesztnek visszatartó ereje van. Válaszul Kálmán megemlítette a cikkünkben ismertetett szakértői érvet, miszerint a drogteszttel annyit lehet elérni, hogy a fiatalok a kimutathatatlan, de sokkal károsabb dizájnerdrogokat választják például a fű helyett. Kocsis érve: "az Országos toxikológiai főosztály vezetője szerint ennek igen is van visszatartó ereje."
 2. Kocsis szerint fontos, hogy a tervezettel "sikerült társadalmi vita tárgyává tenni" a témát.

Kálmán Olga szerint viszont "önmagát sikerült nevetség tárgyává tennie."

Hogy ez így van-e, döntse el a Kedves Olvasó. Kocsis Máté elmondta:

 • "Az állam két évtizede önti a pénzt a drogprevencióba." Konkrétumokra kérdezve a Fidesz-szóvivő úgy válaszolt: "Milliárdok mentek el ilyen programokra, és olyan programokra".
 • Hallásszűrés is van az iskolában, szintén szülői beleegyezéssel.
 • Más ha a szülő megpróbálja rávenni a gyereket, hogy elmenjen drogtesztre, és más, ha az kötelező. De ez nem kötelező.
 • Alkohol is súlyos probléma, de az újságokból nem emlékszik olyan hírre, hogy fiatalok meghaltak volna alkoholtól. Miközben 15 éves borsod megyei lány italába drogot dobtak, és meghalt.
 • Kocsis ugyanakkor nem állította, hogy egy "életét vesztett fiatal lányon egy ilyen drogteszt segít".
 • Azért kell szűrni a politikusokat, mert fontos döntéseket hoznak. Kálmán Olga kérdésére felvetette, hogy alkoholtesztre is szükség lenne a politikusoknál.
 • Kocsis Máté, "ha kell, a Dörmögő Dömötör újságíróit is megpisiltetné." Szerinte árulkodó, "hogy mennyi újságíró ugrott a torkának", amikor a Facebookon közzé tette a kötelező drogszűrés tervét.
 • A Fidesz-szóvivő elárulta, hogy konkrétan ismer drogos újságírókat. Onnan tudja, mert munkája miatt sokukkal találkozik.
 • És miért nem akarja tesztelni a buszsofőröket, vagy az orvosokat? Mert szerinte a politikusok és újságírók kiemelt fontosságúak az országban.

Kocsis azzal menekült kínos helyzetből, hogy elmondta, nem biztos, ez az egy jó megoldás van a problémára.