Pisiltetné a Dörmögő Dömötör újságíróit Kocsis Máté

2014.12.09. 21:02

Újságolvasóként döbbent rá arra Kocsis Máté, hogy Magyarországon olyan súlyos a droghelyzet, ami azonnali beavatkozást kíván, mondta el a politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

"Nem csak nyolcadik kerületi polgármesterként, de újságolvasóként is látom, hogy a droghelyzet kezd elharapózni Magyarországon."

A fiatalok, a politikusok, és az újságírók kötelező drogtesztjének ötletével előálló politikus a műsorban is kiállt a tervezete mellett, miközben tudható, hogy már a Fidesz is kihátrálna az ügyből.

Kocsis az állami pisiltetés tervét két okból tartotta továbbra is jónak:

  1. Szerinte a drogtesztnek visszatartó ereje van. Válaszul Kálmán megemlítette a cikkünkben ismertetett szakértői érvet, miszerint a drogteszttel annyit lehet elérni, hogy a fiatalok a kimutathatatlan, de sokkal károsabb dizájnerdrogokat választják például a fű helyett. Kocsis érve: "az Országos toxikológiai főosztály vezetője szerint ennek igen is van visszatartó ereje."
  2. Kocsis szerint fontos, hogy a tervezettel "sikerült társadalmi vita tárgyává tenni" a témát.

Kálmán Olga szerint viszont "önmagát sikerült nevetség tárgyává tennie."

Hogy ez így van-e, döntse el a Kedves Olvasó. Kocsis Máté elmondta:

  • "Az állam két évtizede önti a pénzt a drogprevencióba." Konkrétumokra kérdezve a Fidesz-szóvivő úgy válaszolt: "Milliárdok mentek el ilyen programokra, és olyan programokra".
  • Hallásszűrés is van az iskolában, szintén szülői beleegyezéssel.
  • Más ha a szülő megpróbálja rávenni a gyereket, hogy elmenjen drogtesztre, és más, ha az kötelező. De ez nem kötelező.
  • Alkohol is súlyos probléma, de az újságokból nem emlékszik olyan hírre, hogy fiatalok meghaltak volna alkoholtól. Miközben 15 éves borsod megyei lány italába drogot dobtak, és meghalt.
  • Kocsis ugyanakkor nem állította, hogy egy "életét vesztett fiatal lányon egy ilyen drogteszt segít".
  • Azért kell szűrni a politikusokat, mert fontos döntéseket hoznak. Kálmán Olga kérdésére felvetette, hogy alkoholtesztre is szükség lenne a politikusoknál.
  • Kocsis Máté, "ha kell, a Dörmögő Dömötör újságíróit is megpisiltetné." Szerinte árulkodó, "hogy mennyi újságíró ugrott a torkának", amikor a Facebookon közzé tette a kötelező drogszűrés tervét.
  • A Fidesz-szóvivő elárulta, hogy konkrétan ismer drogos újságírókat. Onnan tudja, mert munkája miatt sokukkal találkozik.
  • És miért nem akarja tesztelni a buszsofőröket, vagy az orvosokat? Mert szerinte a politikusok és újságírók kiemelt fontosságúak az országban.

Kocsis azzal menekült kínos helyzetből, hogy elmondta, nem biztos, ez az egy jó megoldás van a problémára.