106 szervezet tiltakozik a nemzeti parki földek vagyonkezelésbe adása ellen

2014.12.10. 11:12

Szerdán tárgyalja a kormány a védett területek vagyonkezelésének ügyét. A terv ellen 106 civil szervezet tiltakozott, mivel úgy vélik, hogy az a természetvédelem helyzetének további gyengülését okozhatja, írják közleményükben.

Ahogy levelükben olvasható, a három legnagyobb hazai természetvédelmi szervezet ezért november 20-án levelet intézett a kormányhoz, amiatt, hogy 50 ezer hektár védett terület vagyonkezelése a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülhet.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország nyomatékosította levelében, hogy semmilyen garanciát nem lát arra, hogy az NFA képes lesz a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken a védettséghez kötődő feladatok ellátására, hiszen az NFA nincs birtokában sem a természeti értékek védelméhez szükséges információknak, sem a szakértőknek.

Álláspontjuk szerint a döntés a természeti állapot romlását fogja eredményezni. Az érintett területek kérdéses sorsa mellett a szakértők attól is tartanak, hogy a nemzeti parkok jelentős bérleti díjtól esnek majd el, ami a költségvetésüket is felboríthatja, így a természetvédelmi infrastruktúra lábai tovább gyengülnek.

A természetvédők leveléhez az elmúlt héten 106, - többségében környezetvédelmi - civil szervezet csatlakozott, de kezdeményezésüket többek között a Professzorok Batthyány Köre, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, illetve több helyi gazdaszervezet, és biokultúra egyesület is támogatta.