G. Enikő lehet a második nő, aki életfogytiglant kaphat Magyarországon

2014.12.10. 08:52

G. Enikő lehet a második nő a magyar igazságszolgáltatás történetében, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek, írja a Bors. A nő 2009 és 2012 között Érden és környékén idős emberek bizalmába férkőzött, és nyugtatót kevert az italukba, hogy kifoszthassa őket. A 37 éves erdélyi nő azonban olyan erős szert használt, hogy az három ember halálát okozta.

A vádirat szerint G. Enikő 12 alkalommal rabolt ki úgy idős embereket ezzel a módszerrel. Általában szexuális ajánlatot tett az idős férfiaknak, így jutott fel a lakásukra, ahol elkábította, majd kirabolta őket. A nőket házalóként csapta be. Áldozatai közül egy 50 és egy 74 éves férfi, valamint egy 76 éves nő nem élte túl a mérgezést, de többen napokra kórházba kerültek.

G. Enikő pere januárban kezdődik, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolják, az ügyészség tényleges életfogytiglani büntetést indítványozott, közölte a lappal a Koszta János, a Budapest Környéki Törvényszék szóvivője.

Tényleges életfogytiglani büntetést a magyar igazságszolgáltatás történetében eddig csak Szita Bence gyilkosa, Polcz Erika kapott. Rajta kívül még 10 nő tölti jogerős életfogytiglani büntetését, de ők jó magaviselet esetén, bizonyos idő után szabadulhatnak.

Öregezés

A rendőrség tavaly januárban hívta fel a figyelmet arra, hogy egyre jobban a terjed az öregezésnek nevezett bűncselekménytípus. Ezeket a bűncselekményeket jellemzően idős, egyedülálló férfiak ellen követik el. A piacokon és egyéb nyilvános helyeken ismerkednek velük össze fiatalabb nők, akik szexuális együttlét ígéretével keltik fel az idős férfiak érdeklődését.  A szex lehetőségét általában végig csak lebegtetik, de közben más módszerekkel férkőznek a magányos férfiak bizalmába: főznek, mosnak, a gondoskodás látszatát keltik.

A kezdeti időszak után hamar elkezdenek pénzt kérni a férfiaktól, kezdetben csak a kiadásokra, később azonban már a saját céljaikra is. Ha nem kapnak eleget, elkezdenek lopni, idővel pedig akár erőszakkal is elveszik azt, amit kinéznek maguknak. A rendőrség figyelmeztette az egyedül élő, idős férfiakat, hogy „érdemes gyanúperrel ismerkedniük a náluk 30-40 évvel fiatalabb nőkkel, mert náluk nem biztos, hogy a szerelem jelenti a fő motivációt”.